26 травня – п'ємо за танці босоніж, модерн і маленьких, які дають по шиї великим і страшним.

Микола Кузнецов, Олекса Шкатов  |  Вівторок, 26 травня 2009, 08:36
В 1878 році на світ, плавно витанцьовуючи, з'явилася Айседора Дункан, американська балерина, одна з засновниць танцю модерну.
26 травня – п'ємо за танці босоніж, модерн і маленьких, які дають по шиї великим і страшним.

Айседора мало того, що наполягала: танок має бути продовженням природниіх рухів тіла (такий неакадимічний підхід викликав на початку ХХ століття бурю емоцій), але ще й танцювала босою, що в ті часи було скандально і неприпустимо. Ну що вони розуміють в епатажі?!.

В своїй автобіографії Айседора так розповідає про своє народження: «Характер дитини визначений вже в материнській утробі. Перед моїм народженням мати переживала трагедію. Вона нічого не могла їсти, окрім устриць, які запивала крижаним шампанським. Якщо мене запитують, коли я почала танцювати, я відповідаю – в утробі матерів. Можливо, через устриць і шампанське». Оце ми розуміємо: з малих літ привчати до високої культури пиття. Наші люди!

Також 26 травня 1853 року на світ з'явився Джон Уеслі Хардін, найвідоміший стрілець і вбивця Техасу. Жертвами дуелей і влаштованих ним засідок стали більше 20 осіб.

Він виріс на переможеному півдні і однаково ненавидів негрів і янкі. Вже в 15-річному віці він убив першу людину – колишнього раба. Подальше життя він присвятив дуелям, картковій грі і п'янкам. На його рахунку вісім солдатів і чотири полицейських-негра, що переслідували його за звинуваченням у вбивствах. Схопленого у Флоріді Хардіна в 1877 засудили до 25 років каторжних робіт, але в 1894 він був помилуваний і повернувся до своїх трьох дітей (дружина померла, поки він знаходився в ув'язненні). Хардін знов одружився, але кинув сім'ю і відправився в Ель Пасо, де проводив час в гульні і заняттях крадіжкою. 19 серпня 1895 його застрелив в барі пострілом в спину Джон Селман (одночасно поліцейський і злодій), з яким Хардін був в тривалій ворожнечі. Селмана визнали винним у вбивстві.

І в цей же день в 1907 народився Джон Уейн (справжнє ім'я Меріон Моррісон), американський актор. Грав класичних героїв у вестернах: прямих, хоробрих і самотніх. Його фільми: «Диліжанс» (Stagecoach) 1939, «Червона річка» (Red River) 1948, «Вона носила жовтий бант» (She Wore а Yellow Ribbon) 1949, «Шукачі» (The Searchers) 1956, «Ріо Браво» (Rio Bravo) 1959, «Людина, яка вистрілила в прапор свободи» (The Man Who Shot Liberty Valance) 1962, «Правдива мужність» (True Grit) – «Оскар» 1969 року.

Коли йому набридло грати, став активним консервативним політиком.

Його ім'я стало прозивним бравого стрільця.

Про інших великих

У 1948 цього дня народився Девід Боуі, музикант, актор і інопланетянин.

1964 – Ленні Кравіц, американський рок-музикант.

У компанію цих маргіналів затесалася ніжна Анжелочка Варум, яка вперше озвучила світ своїм слабеньким голоском в 1969 році.

Подія дня

У 1829 році 26 травня відбувся героїчний бій бригу «Меркурій» під командуванням капітан-лейтенанта А. І. Казарського, в якому двом турецьким лінійним кораблям були нанесені значні пошкодження. За цей подвиг бриг був нагороджений Георгіївським кормовим прапором.

Для тих, хто не розбирається в кораблях 19 століття, пояснимо (вибачите за грубувату метафору): бриг, що подолав два лінійні кораблі, це все одно що пекінес, що порвав двох питбулів.

Не чокаючись

У 1955 році цього дня загинув Альберто Аскарі, італійський гонщик, пілот Формули-1. Альберто займався випробуваннями нового боліда на трасі в Монці (Італія) разом з напарником Еудженіо Кастелотті. 26 травня 1955 року, підміняючи Кастелотті на його машині під час випробувальних заїздів, Аськарі втратив керування і вилетів з траси, перекинувшись кілька разів. Гонщик загинув на місці. Його батько Антоніо Аскарі, неодноразовий учасник Гран-прі, загинув на трасі Монтлері під Парижем, коли Альберто було сім років. Гонщики – це хвороба з частими смертельними результатами.

1995 – помер Фріц Фреленг, американський мультиплікатор, п'ятикратний лауреат Оскара. Його діти – герої Луні Тьюнс, кіт Сильвестр, Даффі Дак, Бакс Бані і інші королі гегового десятихвилинного мультиплікаційного гумору.

У Харкові

Театральний сквер став ще і трішки поетичнішим: 26 травня 1904 року в Театральному сквері, згідно ухвалі міської думи, відкрито пам'ятник-бюст О. С. Пушкіну.

 

comments powered by HyperComments