Ну-у-у, ЗА ДРУЖБУ! За тих, хто «не розлий вода». Ключове слово – «розлий»!

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 9 червня 2009, 08:47
9 червня – Міжнародний день друзів. Чого не зробиш заради друга – щоб легко і швидко ходити до нього в гості на чарку сподіваючись, можна прорубати вікно, винайти телепортацію, або, на худий кінець, паротяг.
Ну-у-у, ЗА ДРУЖБУ! За тих, хто «не розлий вода». Ключове слово – «розлий»!

І гітару, щоб не нудно було. І пити, як кінь, тому що всі ми трохи... копитні.

«Справжня дружба – одна з тих речей, про які, як про гігантські морські змії, невідомо, чи є вони вигаданими або десь існують» (Артур Шопенгауер)

Мабуть, це свято для когось стане відмінним приводом, щоб знов через якийсь час зібратися галасливою дружною компанією і поділитися хорошими новинами і приємними спогадами. Ну, і...
 
Також цього дня...

9 червня 1822 року Чарльз Грем отримує перший патент на вставну щелепу.

1908 – вперше в повітрі рятується людина, у якої не розкрився парашут. Героїнями стають жінки: Доллі Шепард рятує життя Лолі Мей, зумівши приземлитися разом з нею на одному парашуті. До питання про жіночу дружбу...

1918 – в газеті «Нове життя» друкується вірш Володимира Маяковського «Хороше відношення до коней»:

Лошадь, не надо.
Лошадь, слушайте, –
чего вы думаете, что вы их плоше?
Деточка. Все мы немножко лошади,
каждый из нас по-своему лошадь.

Про великих світу сього

9 червня 1672 року народилася людина, яка розвернула колію долі Росії. Цього дня своїм першим, але могутнім криком мир оповістив Петро I, перший російський імператор, засновник Санкт-Петербурга, що прорубав вікно до Європи, перетворив Росію на впливову і майже процвітаючу країну, постриг боярам бороди і інше, і інше...

1781 рік – народився Джордж Стефенсон, на англійський зразок – Стівенсон, англійський винахідник, творець одного з перших паротягів і будівельник першої громадської залізниці Дарлінгон–Стоктон.

1856 – Нікола Тесла, американський винахідник в області електро- і радіотехніки. Серб за національністю, він відомий як другий да Вінчи, який своїми винаходами випередив час років на 100. Говорять, він навіть винайшов телепортацію, але дуже вже не вчасно – ще не було технологій, щоб її реалізувати (неначе зараз вони є.)

1915 – Лес Пол (Лестер Полфусс), американський гітарист, винахідник електрогітари з твердим корпусом (на початку 1940-х). Був також піонером техніки запису, який включав накладення фонограм і електронну луну. Гібсонівськая гітара Лесу Пола вперше стала продаватися в 1952 (перша комерційна гітара з твердим корпусом була виготовлена Лео Фендером).

У кіноманів потрійне свято – цього дня народилися три безумовні зірки: 1961 – Майкл Джей Фокс, що укотав весь світ в трилогії «Назад в майбутнє», КАПІТАН Джек Воробей, Плакса і Суіні Тодд, у миру – Джоні Депп (1963), а в 1981 народилася дівчинка, що з 13 років «рвала зал» в ролі подружки суворого Леона-кілера, а потім приміряла на себе шизофренічні плаття королеви Амідали в самих «Зоряних війнах» – Наталі Портман.

А в 1934 році народилася віртуальна зірка – 9 травня вперше на екрані з'явилося знамените каченя Дональд Дак в мультфільмі «The Wise Little Hen». Він виник з голосу актора, який так смішно наслідував птахів, що Уолт Дісней звернув на нього увагу. Перший раз Дональд виступив безіменно, в любительському добродійному концерті, який вів Мікки Маус. Каченя вийшло на сцену з художнім читанням, але його обсвистали. Він шаленів, і звідси почав розвиватися його злобний, запальний, дратівливий характер. Популярності Дональда сприятиме те, що глядачі виявлять в ньому схожість з міністром внутрішніх справ США Гарольдом Айксом на прізвисько Старий Грубіян. Багато хто навіть сперечатиметься, хто кому наслідує – міністр Даку або ж навпаки.

Не чокаючись

9 червня 62 року перша дружина римського імператора Нерона Клавдія Октавія була вбита в засланні за його наказом.

68 - за 6 років Нерон цього ж дня наклав на себе руки.

1870 - помер Чарльз Діккенс, англійський письменник.

1960 - Семен Олексійович Лавочкін, авіаконструктор, творець літаків ЛаГ і Ла.

1997 - Євгеній Лебедев, радянський і російський актор театру і кіно, народний артист СРСР, лауреат Сталінської Премії (1950), Державної премії СРСР (1968), Ленінської премії СРСР (1986).
 

У Харкові

9 червня 1805 року «о п'ятій годині після полудня раптово зробилася жорстока, яка тільки може бути, буря з дощем. Ця буря перекинула кам'яних (!) лавок 12 з числа тих, що знаходяться на нижній частині міста поблизу річки Лопань»ю

1941 – на Харківському велозаводі виготовлено два перші дослідні зразки триколісного вантажного велосипеда. Він розрахований на вантаж вагою до 60 кілограмів. Спереду між двома колесами на ресорах змонтований кузов, заднє колесо – звичайне. Такі веломашини в Радянському Союзі ще не випускалися.
 

comments powered by HyperComments