15 червня – п'ємо з м'яча, закушуємо газоном. Сьогодні – День народження УЄФА

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 15 червня 2009, 09:09
15 червня 1954 року в Базелі (Швейцарія) після консультацій, початих федераціями футболу Франції, Італії і Бельгії була заснована УЄФА.
15 червня – п'ємо з м'яча, закушуємо газоном. Сьогодні – День народження УЄФА

Взагалі-то українською це слово повинне звучати як СЄФА – Союз європейских футбольных асоціаций (англ. Union of European Football Associations, сокр. UEFA) – організація, яка керує футболом в Європі. Але у нас звикли до транслитерации – УЄФА – і чомусь жіночому роді.

Загалом, він… вона об'єднує національні футбольні асоціації європейських країн, а також Ізраїлю і Кіпру. УЄФА займається організацією всіх європейських змагань клубів і збірних, розподіляє доходи від реклами і трансляцій між клубами і національними асоціаціями, що входять до її складу.

УЄФА є однію з шести континентальних конфедерацій, що входять до ФІФА, причому УЄФА з них найвпливовіша і найбагатіша. Спочатку до УЄФА входили 25 країн, зараз це число досягло 53-х. Штаб-квартира УЄФА розташовувалася в Парижі до 1959 року, коли вона переїхала до Берна. З 1995 року вона базується в швейцарському Ньйоні. Першим генеральним секретарем УЄФА був Анрі Делоне, а президентом – Еббе Шварц.

УЄФА часто мала конфлікти з Єврокомісією, представляючи інтереси національних асоціацій. У 1990-х роках розбіжності стосувалися прав на телетрансляции і особливо міжнародних трансферів (Правило Босмана).

Серцю харків'янина цей Союз/ця Організація стала особливо милим (милою) після того, як нинішній її президент і тезка нашого мера Міша Платіні дав Харкову вагомий шанс на проведення матчів Євро-2012. Отже «Будьмо!» сьогодні плавно переходить в «Оле!».

Також в це день

У 1502 році Христофор Колумб відкрив острів Мартіника.

1752 – Бенджамин Франклін в експерименті з повітряним змієм довів електричну природу блискавки.

1763 – Катерина II видала маніфест, що заборонив виголошування необдуманих промов, небезпечних для громадського спокою. Хто б у нас зараз щось таке видав, а то ртуттю Пів-України і Росії заляпали…

1844 – Чарльз Гудієр запатентував спосіб вулканізації гуми. «Goodyear» – так і називається популярна фірма з виробництва взуття для залізних коней.

1878 – В США зроблена перша спроба виробництва подібності фільму (12 фотокамер одночасно зафіксували один кадр з тим, щоб визначити, чи всі чотири копита відриваються від землі при кінському галопі).

1904 – Заснований футбольний клуб «Байер» (Леверкузен).

1956 – Вперше зустрілися Джон Леннон і Пол Маккартні.

1986 — газета «Правда» оголосила про звільнення за халатність керівників Чорнобильської АЕС.

2004 – Виявлений перший мережевий вірус для мобільних телефонів – Cabir. Вірус міг розповсюджуватися на певних моделях мобільних телефонів, зокрема, на смартфонах «Nokia» і «Sony Ericsson», повідомила менеджер з корпоративних комунікацій і PR Лабораторії Касперського Ольга Кобзарева. За її словами, у вірусу була функція розповсюдження по стільникових мережах, він заражав мобільні телефони за напрямом тільки однієї операційної системи — Symbian. В ході попереднього аналізу кода вірусу з'ясувалося, що Cabir доставляється на телефон у вигляді файлу формату SIS, маскуючись під програму для захисту телефону Caribe Security Manager. Як повідомила Кобзарева, «поки не зареєстровано ніяких повідомлень про те, що цей вірус викликав якісь проблеми у мобільних телефонів, поки не виявлено ніяких деструктивних функцій».

Про великих світу сього

У 1843 році народився Едвард Гріг, норвезький композитор, диригент, піаніст («Пер Гюнт», «Ліричні п'єси»).

1867 – Костянтин Бальмонт, російський поет-символіст.

1902 – Ерік Еріксон, американський психоаналітик німецького походження. Розвинув теорію стадіального формування психосоціальної «групової ідентичності» і
паралельно «егоідентичности» (8 стадій розвитку особи). Відомий як чудовий психотерапевт. Його методи психоаналізу і терапії суггестії були вивчені і адаптовані авторами NLP.

1914 – Юрій Андропов, радянський державний і партійний діяч, Генеральний секретар ЦК КПРС (1982–1984 рр.), Голова Президії Верховної Ради СРСР (1983–1984 рр.).

1921 – Ерролл Гарнер, американський джазовий піаніст, керівник ансамблю, композитор. Видатний новатор і віртуоз джазового рояля, що розробив свій неповторний «оркестровий» стиль.

1936 – Михайло Державін, радянський і російський актор театру і кіно (фільми «Вони були першими», «Баболюб», «Імпотент», «Чокнуті»).

1954 – Джеймс Белуші, американський актор албанського походження («К-9», «Червона жара», «Кучеряшка Сью»).

1956 – Євген Кисельов, відомий російський журналіст, засновник і перший директор телекомпанії НТВ.

1964 – Кортні Кокс, американська актриса. Та сама Моніка з «Друзів».

Не чокаючись

У 1992 році помер Лев Гумільов, російський історик-етнолог, філософ, поет, перекладач з фарсі («Великий степ», «Пошуки вигаданого царства», «Хунни в Азії і Європі», «Ритми Євразії»), син поетів Ганни Ахматової і Миколи Гумільова.

У 1996 р. померла Ела Фітцджеральд, американська джазова співачка.

У Харкові

Газета «Харків», 15-го червня, 1911 рік. «Торговий банк припиняє своє існування. Вчора і сьогодні проводилося опечатання каси. Майно банку і складочный капітал майже витрачені. За деякими місцевими видними діячами числяться на поточних рахунках величезні суми боргу. Крах банку загрожує розоренням багатьом капіталістам... »

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments