Сьогодні чекаємо на грошовий дощ. За відсутністю такого – задовільнимося Червоним поліцейським. І всі – на боротьбу з сушняком!

Микола Кузнецов  |  Середа, 17 червня 2009, 08:57
17 червня 1988 року на екрани США вийшов фільм «Червона спека», в якому Арнольд Шварценеггер зіграв радянського міліціонера з полум'яним серцем, – Івана Данко.
Сьогодні чекаємо на грошовий дощ. За відсутністю такого – задовільнимося Червоним поліцейським. І всі – на боротьбу з сушняком!

Нещасні перекладачі в махровому 1988-му навіть і не підозрювали, що, окрім сакраментального «сор» – коп, в американському сленгу є ще одне прізвисько для тамтешніх джедаев – «heat» – хіт, що також можна перевести як «спека». Ось і став «Червоний мент» «Червоною спекою» – але саме під такою назвою милий бойовичок запам'ятали мільйони радянських відеоглядачів. Пригадаємо ж моменти, що приводили в жах доживаючу останні дні совкову цензуру, – слівце «капитализм» у виконанні непрохідного Вані-Арні при прогляданні американського порно, Савелія Крамарова у футболці «Perestrojka», до місця і не до місця чманіючого Джеймса Белуші і тому подібне.

А ще в 1940 році на жителів села Мещори Горьковської області зійшла «кульова» благодать: на селян посипався дощ з срібних монет XVI–XVII століть. Звідки привалило таке щастя, невідомо, але що з цими грошима зробили щасливі жителі сіла, будь-який слов'янин інтуїтивно здогадується.

А ще сьогодні Всесвітній день боротьби з запустинюванням і засухою. Ось прямо з ранку і почнемо боротися з запустинюванням і засухою в одній окремо взятій травній системі. Меліорація пивом, прокладка горілчаних каналів і мінеральні добрива…

Також цього дня

1876 – Міністерство внутрішніх справ Російської Імперії заборонило друкувати книги українською мовою.

1885 – до Нью-Йорку на борту французького пароплава «Isere» прибув подарунок французького народу Сполученим Штатам – статуя Свободи.

1934 – перший випробувальний політ найбільшого у той час в світі літака АНТ-20 («Максим Горький»).

1939 – у Франції востаннє була застосована гільйотина (страчували вбивцю Ежена Вейдмана).

1970 – Едвін Ленд запатентував камеру «Polaroid».

Про великих світу сього

У 1682 році народився Карл XII, король Швеції, полководець, розбитий під Полтавою майже на свій ДН.

1882 – Ігор Стравинський, російський композитор.

1888 – Хайнц Вільгельм Гудеріан, творець німецьких бронетанкових військ.

1911 – Віктор Платоновіч Некрасов, російський письменник.

1939 – Кшиштоф Зануссі, польський кінорежисер, директор і художній керівник Державної кіностудії «TOR».

1962 – Олександра Захарова, актриса театру і кіно, донька Марка Захарова. Геній, вся в тата.

Не чокаючись

17 червня 1984 року померла відома співачка Клавдія Іванівна Шульженко.

2005 – Тетяна Яблонська, українська художниця, Народний художник СРСР, Герой України.

У Харкові

У 1823 році Харків освітлює 220 ліхтарів. «Освітлювали вони сальними свічками, проте з економії свічки відпускалися не на всі ліхтарі. До того ж нерідко траплялося, що ліхтарі викрадалися зі своїх стовпів. Розшуки викрадачів міського добра проводилися поліцією, але оскільки викрадачі звичайно не знаходилися, то замість викрадених ліхтарів думі доводилося купувати нові. Не дивлячись на нехитрий пристрій ліхтарів, в Харкові їх не вміли робити, і виписувати доводилося з Москви, сплачуючи по 10 крб. за штуку…»


 

comments powered by HyperComments