Сьогодні влаштовуємо масовий забіг. На короткі дистанції (до ларька), на середні (до супермаркету), на дальні (у село до баби Марьї з сусіднього будинку). Вгадайте, навіщо…

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 23 червня 2009, 08:51
23 червня – Міжнародний Олімпійський день. Це свято утворив не менш Міжнародний Олімпійський комітет в січні 1948 року, призначивши МОД на 23 червня.
Сьогодні влаштовуємо масовий забіг. На короткі дистанції (до ларька), на середні (до супермаркету), на дальні (у село до баби Марьї з сусіднього будинку). Вгадайте, навіщо…

І не просто так – 23 червня 1894 року в Парижі був створений сам Міжнародний Олімпійський комітет.

Основним заходом, який супроводжує Міжнародний Олімпійський День, є організація масових забігів 23 червня або в найближчі вихідні до цього дня. МОК рекомендував Національним Олімпійським Комітетам влаштовувати різні спортивні свята, переважно бігові, з тим, щоб привернути максимальне число учасників, поширюючи тим самим олімпійську концепцію «Спорт для всіх».

А ще 23 червня в Україні відзначають День державної служби – щорічно з 2003 року в день державної служби Організації Об'єднаних Націй.

Також цього дня…

...у 1803 році Робер Фултон продемонстрував на річці Сіні перше парове судно.

1860 – утворена Секретна служба США. Первинним завданням співробітників Cикрет сервісу була боротьба з підробкою доларів. Після вбивства в 1901 році президента США Уільяма Маккінлі до обов'язків Секретної служби увійшла охорона президента країни. Сьогодні Секретною службою охороняються сім'я президента, віце-президент, кандидати на президентський пост, колишні президенти, їх дружини або вдови і діти молодше 16 років, а також відвідуючі США голови іноземних держав і інші знаменитості. Серйозна контора, загалом.

1868 – Крістофер Летем Шоулз з Вісконсіна запатентував друкарську машинку. Вона була розміром з великий стіл, друкувала тільки великими літерами, причому друкарка не бачила результату своєї роботи, оскільки папір знаходився усередині машинки.

1888 – в Києві відкритто пам'ятник Богдану Хмельницькому. Той самий, який чомусь синьо-зеленого кольору. Хоча, якщо подумати, воно і не дивно. Як-не-як 120 років стукнуло. «Кияни і гості міста» ласкаво називають його «Кентавр з чупа-чупсом» – через гордо закинуту руку з булавою.

1888 – на святі друкарів французького міста Лілля у виконанні робочого хору вперше прозвучав «Інтернаціонал». Пісня, написана поетом-комунаром Еженом Потьє відразу після розгрому Паризької комуни, через 17 років була покладена на музику робочим Пьєром Дегейтером. До 1944 року «Інтернаціонал» був гімном Радянського Союзу і досі є гімном комуністичної партії.

1894 – за ініціативою Пьера де Кубертена був організований Міжнародний Олімпійський комітет в Парижі. Ну, власне….

1917 – перший Універсал (основний закон) прийнятий українською Радою, яким проголошена незалежність України.

1921 – на III Комінтерні Лев Троцький заявив: «Ми тільки зараз бачимо і відчуваємо, що не стоїм безпосередньо близько до кінцевої мети, до завоювання влади у світовому масштабі, до світової революції». Обама і Буш відпочивають.

2001 – в Парижі пройшов парад геїв і лесбіянок.

Про великих світу сього

У 1855 році народилася Лідія Цераська, російський астроном, яка відкрила 219 змінних зірок.

1889 – Ганна Ахматова (справжнє прізвище Горенко), російська поетеса.

1962 – Олександр Любімов, один з перших ведучих програми «Взгляд», нині президент телекомпанії «ВИД».

1965 – Валерій Меладзе, співак.

1972 – великий бодун Зінедін Зідан, французький футболіст алжірського походження.

Не чокаючись

У 1852 році помер Карл Павлович Брюллов, російський художник, живописець, монументаліст, аквареліст, малює.

1926 – Віктор Михайлович Васнецов, російський художник.

1973 – Олексій Андрійович Ляпунов, математик.

У Харкові

1941 рік. В ніч з 23 на 24 червня залізничний вузол Харкова піддався жорстокому бомбардуванню. Згадує ветеран Великої Вітчизняної Війни В. Мешковський.

«Пам'ятаю, як темне після дощу небо раптом освітлило від десятка розвішених на парашутах освітлювальних ракет. У небо понеслися сотні зелених і червоних трасуючих куль. Запрацювали зенітні гармати. Як басова струна, гуділи ворожі бомбардувальники. Тяжкий гул розривів авіабомб по всьому місту покрив тривожні гудки паровозів харківського депо. Запалали цистерни з пальним. На численних шляхах зажевріли вагони. Часом на станції було світле, як вдень, від світла ракет і величезних пожеж...»

 

 

comments powered by HyperComments