Для когось П'ятниця – друг робінзона, для когось – страшний фільм з числом 13

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 3 липня 2009, 08:46
Але для більшості п'ятниця – це п'ятниця! Отже, оскільки сьогодні надто вже знаменних дат is absent, пропонується цивілізовано випити за урочисту кончину першого робочого тижня липня.
Для когось П'ятниця – друг робінзона, для когось – страшний фільм з числом 13

Тиждень промайнув досить швидко, тому що багато з нас в цей понеділок били байдики, відзначаючи «другий день Конституції».

А взагалі цього дня…

…у 1528 році Папа Римський Клемент VII спеціальною буллою узаконив орден ченців-капуцинів, головна мета якого – боротьба з ідеями Реформації.

1648 – з Колими вийшли в море і повернули на схід сім кочів з екіпажем з 90 чоловік. Очолював експедицію холмогорець Федот Алексеєв Попів, прикажчик багатого купця Василя Усова. Відповідальним збирачем ясака (податі, яка стягувалася соболями) був затверджений козак Семен Дежньов. Під час довгого плавання декілька кораблів загинули, Попов був спочатку поранений в сутичці з «чукоч’їми людьми», а пізніше на морі його коч і дежньовский рознесло без вісті. Дежньов вдалоо завершив плавання і став першою людиною, що пройшла з Північного Льодовитого в Тихий океан, довівши існування протоки між Азією і Америкою.

1841 – англійський астроном Джон Адамс оголосив про відкриття ним планети Нептун.

1897 – в результаті багатогодинних обговорень в ресторані «Слов'янський базар» Станиславський і Немирович-Данченко вирішили створити народний театр.

1928 – у продажу з'явилися перші телевізори. Коштували вони 75 доларів.

1936 – створення ДАІ.

1949 – «Енола Гей» – бомбардувальник, який скинув атомну бомбу на Хіросіму, – став експонатом музею Смітсонівського інституту.

1958 – почалися ходові випробування першого радянського атомного підводного човна К-3 «Ленінський комсомол».

1988 – Ірано-іракська війна: у Персидській затоці американський крейсер «Вінсеннес» збив іранський пасажирський літак А-300. Загинуло 298 осіб.

1990 – прем'єра фільму «Міцний горішок 2».

1991 – прем'єра фільму «Термінатор-2: судний день».

1996 – прем'єра фільму «День незалежності». Ні, не «2», а першого і останнього. Взагалі американці люблять випускати блокбастери під 4 липня, оскільки в Америці на цьому тижні через День Незалежності виходить довгий уікенд (як у нас з днем Конституції, див. вище). Тобто глядачів можна методично грабувати на квитки на 1 день більше! На жаль, зараз реальність Голлівуду така: якщо фільм не накосив грошей в перший уікенд показу, пиши пропало, можна навіть не відбити гроші, витрачені на зйомки.

У 1996 – Борис Єльцин вибраний президентом РФ на другий термін.

Про великих світу сього

3 липня 1883 року народився Франц Кафка, чеський філософ, німецькомовний письменник.

1944 – Наталія Тенякова, радянська і російська актриса театру і кіно, народна артистка Росії (1994).

1957 – Лора Бреніген, американська поп-співачка, Її візитною карткою став дискохит «Self Control» з однойменного альбому 1984 року, багато разів переспіваний/перероблений спочатку євроденсерами в 90-х, а потім клаберами в 2000-х.

1960 – Вінс Кларк (справжнє ім'я Вінсент Джон Мартін), англійський рок-музикант («Depeche Mode», «Yazoo», «Erasure»).

1962 – Том Круз, американський кіноактор, один з найжадіб... дорожчих.

1969 – Гедеон Буркхард, німецький кіноактор («Комісар Рекс»).

1970 – Шоуні Сміт, американська кіноакторка, виконавець ролі Аманди у фільмі «Пила».

Не чокаючись

3 липня 1642 року померла Марія Медічи, королева Франції з 1600 по 1610 рр.

1969 – Брайан Джонс, гітарист The Rolling Stones.

1971 – Джим Моррісон, лідер музичної групи The Doors.

1977 – Олександр Волков, російський письменник, драматург, перекладач, який подарував нам чудову кавер-версию американської казки «Чарівника країни Оз» – «Чарівника смарагдового міста».

У Харкові

3 липня 1906 годв об 11 годині ранку в депо міського трамвая в присутності віце-губернатора, міського Голови, членів міського управління, голосних міської Думи, трамвайної комісії і сторонньої публіки був відслужений священиком О. Полтавцевим урочистий молебен з нагоди відкриття руху міського трамваю. Після закінчення молебна присутні члени комісії, представники міста проїхали в трамваї до Павлівської площі, після чого рух трамвая був відкритий для публіки.

3 липня 1927 року до Харкова приїжджає збірна робочих футбольних клубів Австрії. Зі збірною харківських металістів вона зіграла внічию 1:1.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments