Упячка! Шячло попячтса попячтса! І буде галасно – вибухати може не тільки шампанське

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 14 липня 2009, 08:54
14 липня – День народження динаміту. Цього дня в 1867 році в графстві Сюррей (Великобританія) Альфред Нобель вперше продемонстрував динаміт.
Упячка! Шячло попячтса попячтса! І буде галасно – вибухати може не тільки шампанське

Проте, це зовсім не означає, що сьогодні обов'язково треба підірвати набридлу сусідку, що постійно крапає вам на мізки. Просто можна шумно відкрити шампанське. Або розбити стакан на щастя. Варіантів – маса, головне, щоб обійшлося без жертв.

До речі, Альфред Нобель не тільки динаміт вигадав, але і заснував премію. Не повірите, яку.

1916 – Трістан Тцара опублікував в Цюріху маніфест дадаїстів. Дадаїзм, що сформувався в середовищі анархічної інтелігенції Швейцарії як протест проти Першої Світової війни, був своєрідним художнім ірраціональним хуліганством і виражався в безглуздих поєднаннях слів і звуків, в закарлючках, настінних написах, псевдокресленнях, наборі випадкових предметів. Кажучи сучасною мовою: «Упячка! Шячло попячтса попячтса!»

Також цього дня…

…у 1795 році площа імені Французької Революції, де нещодавно стояла гільйотина, яка позбавила життя Робесп'єра і 22 його прихильників, отримала нове ім'я – площа Згоди. Відбулося це в шості роковини взяття Бастілії. Взагалі, площа була архітектурно оформлена в 1763 році і отримала при народженні ім'я Людовика XV (Louis XV), тоді ж там поставили його кінну статую. Король, який казав, що «після нас – хоч потоп», протримався на кам'яному постаменті 26 років.

1865 – Перше сходження на Маттерхорн (Альпи) заввишки 4478 м зробив член англо-французской експедиції Едвард Уімпер. Успіх експедиції був затьмарений трагедією: під час спуску четверо її членів загинули. Повернулися лише батько і син Траугвальдери і англієць Едвард Уімпер.

1894 – у Львові відюувся перший на території сучасної України футбольний матч (команди зі Львова і Кракова провели на полі 7 хвилин до першого гола).

1917 – Тимчасовий уряд опублікував декларацію про національну автономію України.

1933 – вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про моряка Попая – «Popeye The Sailor», що в перекладі означає… е-е-е... «Моряк Попай».

1941 – перше застосування установки «Катюша». Туалетний папір фашистам безкоштовно не додавався, що можна вважати упущенням.

1946 – вийшло в світ перше видання книги доктора Бенджамина Спока «Догляд за дитиною і її виховання». Ця книга стала настільною вже для четвертого покоління батьків. Говорять, що більшим тиражем в світі видавалася лише Біблія.

1948 – в Києві виходить перший том зібрання творів Леніна українською мовою.

1952 – американська компанія «Дженерал моторз» оголосила, що вона першою в світі починає встановлювати в машинах кондиціонери. Дякуємо вам, GMC!

1955 – в Анахаймі, штат Каліфорнія, на південь від Лос-Анджелесу, американський «король мультиплікації» і фартовий кінобізнесмен Уолт Дісней провів пишну церемонію відкриття «Діснейленду», що транслювалася по телебаченню, грандіозного тематичного розважального парку для дітей (та їх батьків), який втілює в життя чарівну країну симпатичних героїв його знаменитих мультфільмів. До 1985 року в «Діснейленде» побували 250 мільйонів відвідувачів. У 1971 році другий американський «Діснейленд» з'явився у Флоріді, в 1983-му – подібний парк відкрився під Токіо, в 1992-му – під Парижем і так далі.

Про великих світу сього

У 1743 році 14 липня народився Гаврило Романовіч Державін, російський поет епохи Проствіти, представник класицизму, який значно перетворив його.

Я связь миров повсюду сущих,
Я крайня степень вещества;
Я средоточие живущих,
Черта начальна божества;
Я телом в прахе истлеваю,
Умом громам повелеваю,
Я царь – я раб – я червь – я бог!
Но, будучи я столь чудесен,
Отколе происшел? – безвестен:
А сам собой я быть не мог.
Ода «Бог», (1784)

Схоже, Державіну була не чужою олбанська…

1793 – Джордж Грін, англійський математик і фізик-самоучка, який першимознайомив британських науковців з успіхами в математичному аналізі, досягнутими їх «континентальними» колегами, автор фундаментальних робіт з математичної фізики, творець низки математичних «інструментів», без яких абсолютно неможливо уявити сучасну теоретичну фізика, засновник кембріджської школи математичної фізики.

1891 – Олександр Волков, російський письменник, драматург, перекладач, що подарував нам чудову кавер-версию американської казки «Чарівник країни Оз» – «Чарівник смарагдового міста».

1910 – Уільям Ханна, американський мультиплікатор, який разом з Джозефом Барберою мтворив Тома і Джері.

1914 – Джо Шустер, канадський художник, який вигадав і намалював Супермена.

1918 – Інгмар Бергман, шведський кінорежисер.

1918 – Джей Форрестер, американський інженер, творець перших комп'ютерів.

Не чокаючись

У 1887 році помер Альфред Круп, німецький промисловець, творець металургійного і машинобудівного концерну «Крупп».

1907 – Уільям Перкін, британський хімік, який вперше отримав синтетичні фарбники.

1968 – Костянтин Георгійович Паустовський, російський письменник.

1995 – Олесь Гончар (справжнє ім'я Олександр Терентійовіч Гончар), український письменник.

У Харкові

За пропозицією генерал-губернатора Долгорукова 14 липня 1846 року в Харкові створено спеціальний комітет «для пошуку коштів до поліпшення і прикраси міста Харкова і взагалі його впорядкування згідно з його коштами, сумами і доходами, наявними в його розпорядженні».

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments