Сьогодні – день першого підняття «жовто-блакитного» і ранкової відкривачки для очей

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 24 липня 2009, 08:45
24 липня 1990 року в Києві у будівлі мерії вперше після розпаду СРСР був піднятий синьо-жовтий прапор.
Сьогодні – день першого підняття «жовто-блакитного» і ранкової відкривачки для очей

Тоді ми вперше після вельми довгої перерви сказали світу про те, що у нас «синє небо, жовте поле». Отже п'ємо за прапори, поле і небо.

А 24 липня 1938 року була винайдена розчинна кава – ранішній порятунок.

Також цього дня

1374 – засновано місто Вятка (Кіров). Дата точно не задокументована, до цього періоду відноситься перша згадка про місто, що носило до 1780 року назву Хлинов.

1701 – заснована автомобільна столиця США – Детройт. Засновником міста (тоді це було селище для торгівлі хутром) став керівник французькими володіннями в Північній Америці Антуан Кадилак, ім'я якого увічнене в марці автомобіля.

1837 – трагічно закінчилася перша публічна демонстрація парашута нової форми з перевернутим вверх дном куполом, який, за задумом його винахідника, англійця Роберта Кокінга, повинен був запобігти розгойдуванню. Піднятий на висоту 2000 метрів аеростатом «Грейт Нассо Балун», парашут з Кокінг, що знаходився під ним в корзині, почав спускатися досить вдало, але потім верхній обід куполу зім'явся і спуск перетворився на падіння, яке закінчилося смертю винахідника. А пілотував аеростат Чарльз Грін, який з часом стане першим повітроплавцем, який зробив 100 польотів.

1874 – Олександр Миколайович Лодигін отримав привілей №1619 на лампу розжарювання. Його винахід був запатентований і в декількох європейських країнах. Петербурзька АН присудила йому цього року премію Ломоносова, а в кінці року було створено «Товариство електричного освітлення А. Н. Лодигін і Ко».

1901 – О. Генрі звільнений з в'язниці.

1911 – американський археолог Ірам (Хайрем) Бінгхем відкрив в Перу «втрачене місто» імперії інка Мачу-Пікчу, яке було чи то притулком для останнього імператора, чи то укриттям для «дочок Сонця» від конкістадорів.

1939 – Михайло Булгаков завершив роботу над п'єсою «Батум» і віддав текст до МХАТ.

1941 – майбутній американський президент Г. Трумен призвав допомагати Росії, поки перемагає Німеччина, і Німеччині, коли перемагатиме Росія.

1969 – Аполлон-11 успішно приводнився в Тихому океані. Повернулися додому астронавти, які вперше погуляли по Місяцю.

Про великих світу сього

У 1802 році народився Олександр Дюма-батько, французький письменник.

1828 – Микола Чернишевський, російський революціонер, редактор, літературний критик, публіцист. У його честь в Харкові названа одна з центральних вулиць.

1914 – Григорій Шпігель, радянський актор театру і кіно («Діамантова рука», «Корона Російської імперії», «Троє в човні, не рахуючи собаки»).

1942 – Ірина Мірошніченко, актриса театру і кіно, заслужена артистка РРФСР.

1942 – Кріс Серендон, американський актор.

1950 – Анатолій Рудаков, актор театру і кіно («Знайти і знешкодити», «У пошуках капітана Гранту»).

1951 – Наталія Белохвостікова, радянська і російська актриса театру і кіно.

1970 – Дженніфер Лопес, американська актриса і співачка.

Не чокаючись

У 1964 році 24 липня помер український поет Максим Рильський.

1980 – Пітер Селлерс (справжнє ім'я Річард Генрі Селлерс), британський кіноактор («Казино Ройяль», «Повернення рожевої пантери», «Лоліта»).

1991 – Ісаак Башевіс-Зінгер – американський письменник, що писав на ідиші, лауреат Нобелівської премії 1978 року «за емоційною мистецтво оповідання, яке, йдучи своїм корінням в польсько-єврейські культурні традиції, піднімає разом з тим вічні питання».

1992 – Гаврило Абрамович Ілізаров, хірург-травматолог, академік РАН, творець ортопедичного апарату, названого його ім'ям.

2003 – Ія Арепіна, актриса («Велика сім'я», «Капітанова дочка»).

У Харкові

24 липня 1885 року Міністром Народної Освіти І. Деляновим затверджений статут Харківського технологічного інституту.

«Харківський технологічний практичний інститут має на своїй меті давати вищу технологічну освіту з механічної і хімічної спеціальностей і згідно з цим ділиться на два відділення. Комплект учнів в 500 осіб (але може збільшуватися з дозволу міністра). Інститут знаходиься у веденні Міністерства Народної Освіти, підкоряється опікуну харківського учбового округу і управляється директором. Курс в інституті п'ятирічний. Молоді люди, які закінчили гімназії і реальні училища, поступають в інститут по конкурсному іспиту. Плата за навчання 50 крб. на рік.»

120 років тому в ХПІ можна було вчитися за полтиник на рік.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments