П'ємо за великого вихідця з Чугуєва і за перше дітище Сикорського. Під залпи переможного салюту

Ганна Глебова  |  Середа, 5 серпня 2009, 09:21
У 1844 році під Харковом, у місті Чугуєві, в сім'ї військового поселенця народився великий російський художник Ілля Репін. Ще за життя він вважався майстром портретів, побутовому і історичному живопису.
П'ємо за великого вихідця з Чугуєва і за перше дітище Сикорського. Під залпи переможного салюту

Його монументальні роботи – Бурлаки на Волзі, Козаки пишуть лист турецькому султану, Не чекали, Іоанн Грізний і його син – прославляють автора і сьогодні.

Зазначимо, що невеликий подарунок Ілля Репін зробив своїм землякам і через 164 роки після народження – в Чугуєві після тривалої реставрації відкрився залізничний вокзал. Минулого року влада вирішила приурочити його відкриття саме до роковин народження Ріпина.

Також цього дня

1884 – На острові Бедлоу в Нью-Йорку закладений перший камінь в фундаменті статуї Свободи.

1886 – В США вийшла перша газета українською мовою – «Америка».

1913 – Над петербурзьким Корпусним аеродромом свій перший політ зробив перший в світі багатомоторний і найбільший для свого часу за габаритами літак «Російський витязь» конструкції 24-річного Ігоря Івановича Сикорського, побудований ним на петербурзькому відділенні ризького Російсько-Балтійського заводу. Це був біплан (розмах крил 27 м, довжина 20 м, польотна вага 4,2 т) з чотирма двигунами по 100 кінських сил, встановленими по передній кромці нижнього крила (така установка двигунів стала класичною для всіх подальших багатомоторних літаків). Аероплан-гігант пілотував сам Сикорський. Спочатку літак носив назву «Гранд» (тобто «Великий»), але після декількох вражаючих демонстраційних польотів був перейменований в «Російського витязя». Безпосереднім розвитком «Російського витязя» стали літаки Сикорського «Ілля Муромець».

1943 — Проведено перший переможний салют часів Великої вітчизняної війни — 12 залпів з 124 знарядь.

Про великих світу сього

1844 – Народився Ілля Репін, художник.
1850 – Гі де Мопассан (справжнє ім'я Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан), французький письменник.

1905 – Артем Іванович Микоян, авіаконструктор, двічі Герой Соцпраці, академік, генерал-полковник інженерно-технічної служби, лауреат Ленінської і шістьох Сталінських премій, кавалер шести орденів Леніна.

1980 – Уейн Брідж, захисник футбольного клубу «Челсі».

Не чокаючись

1863 – Адольф Фрідріх Гессе, німецький композитор.

1895 – Фрідріх Енгельс, один з засновників марксизму.

1962 – Мерілін Монро (справжнє ім'я Норма Джин Мортенсон), американська актриса.

 

comments powered by HyperComments