Люді-дзеркала: кожен десятий міг би підкувати (теоретично) блоху

Микола Кузнецов  |  Четвер, 13 серпня 2009, 09:52
Щорічно 13 серпня всім світом на Землі святкують Міжнародний день лівши.
Люді-дзеркала: кожен десятий міг би підкувати (теоретично) блоху

Вперше цей день був відмічений 13 серпня 1976 року за ініціативою «Lefthanders International». За деякими відомостями, вперше День лівши був відмічений 13 серпня 1992 року за ініціативою створеного за два роки до цього британського Клубу лівшів.

За статистикою, зараз на Землі проживає близько 500 мільйонів ліворуких людей, тобто практично кожен десятий. Президент США Барак Обама, наприклад.

Мета Дня – звернути увагу виробників різного устаткування на проблеми лівшів: при роботі на устаткуванні для праворуких, лівші здійснюють неприродні для нього рухи, в наслідок чого частіше отримують нервовий і м'язовий стрес. Через що, згідно проведеному в США в 1991 році дослідженню, лівші частіше гинуть в аваріях на виробництві.

А ще сьогодні 8 березня в Тунісі – там саме 13 серпня святкують День жінок. У Казахстані сьогодні День спорту, а в Японії (з 13 по 15 серпня) – буддійський фестиваль Поминовення покійних (Obon).

Особливо треба відзначити, що 13 серпня 1926 народився не хто інший, як вічний Фідель Кастро, кубинський лідер, революціонер і політичний діяч.

Разом зі своїм братом Раулем Кастро і аргентинцем Ернесто Че Геварою він очолив революційний рух на Кубі проти диктатора Батисти. Після перемоги революції 1 січня 1959 р. Фідель Кастро став прем'єр-міністром Республіки Куба, а з 1976 по 2008 рік – президентом. Зараз – на заслуженому покої, країною рулює братик Рауль.

Також цього дня

1521 – Ернан Кортес захопив столицю ацтеків Теночтітлан (зараз місто Мехіко).

1899 – телефон-автомат запатентувано американським винахідником Уільям Греєм.

1907 – в Нью-Йорку було пущено перше таксі.

1913 – в Шеффілді (Великобританія) виплавляється перша неіржавіюча сталь.

1942 – прем'єра в Нью-Йорку повнометражного мультиплікаційного фільму Уолта Діснея «Бембі» про милого оленяту.

1966 – в Тунісі заборонені міні-спідниці (на честь Дня жінок ?!!).

2002 – на одному з гавайських островів відбулося одруження знаменитого актора (племінника знаменитого режисера) і дочки короля рок-н-ролу – вступили в законний брак Ніколас Кейдж і Ліза Марія Преслі.

2008 – у Росії, Південній Осетії і Грузії був оголошений траур за загиблими в ході Грузінсько-російського конфлікту.

Про великих світу сього

1899 – Альфред Хічкок, англо-американський режисер, володар «Оскара» («Птахи», «Несамовитість», «Незнайомці в поїзді», «39 сходинок»). Батько саспенса в кіно – коли нічого ніби не відбувається, а глядач боїться від напруги.

1907 – Тамара Макарова, радянська і російська актриса театру і кіно («Семеро сміливих», «Велика земля», «Молода гвардія», «Юність Петра»).

1907 – Альфред Крупп Фон Болен Унд Гальбах, останній представник династії гарматних королів.

1946 – Тетяна Бедова, радянська і російська актриса театру і кіно, виконавець ролі Соні Мармеладової у фільмі «Злочин і покарання».

1962 – Андрій Соколов, радянський і російський актор театру і кіно, театральний режисер (фільми «Маленька Вера», «Мистецтво жити в Одесі»).

1971 – Володимир Вдовіченков, російський актор.

Не чокаючись

13 серпня 1900 року помер Володимир Соловйов, видатний російський філософ, поет, публіцист, літературний критик, що зіграв значну роль в розвитку російської філософії і поезії кінця XIX – початку XX століть.

1910 – Флоренс Найтінгейл, англійська медсестра. Організатор і керівник загону санітарок під час Кримської війни (1853—1856 рр.). Фактично мати такого поняття як жінка-санітарка на війні.

1946 – Герберт Уеллс, англійський письменник-фантаст, футуролог («Війна світів», «Машина часу», «Людина-невидимка»).

У Харкові

Реформа міського самоврядування. 13 серпня 1870 року для введення в Харкові нового Городового Положення «відкрита губернська по міських справах присутність, однією з перших дій якого була пропозиція шестиявній думі (міськвиконкому) про збори міської громади і харківських домовласників для вибору тимчасової комісії з складання списків виборців…»

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments