Вип'ємо мирову за найгуманніших у світі

Вівторок, 15 грудня 2009, 08:43
Указом Президента України в 2000 році встановлено щорічне професійне свято — День працівників суду України, що відзначається 15 грудня.
день працівників суду україни

У систему судових органів України входять:

Конституційний Суд України, який вирішує питання про відповідність законів і інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції і законів України.

Суди загальної юрисдикції, які утворюються, як правило, за територіальним принципом і розглядають всі цивільні і кримінальні справи, а також поділа про адміністративні правопорушення.

Арбітражні суди, які розглядають справи щодо господарських правовідносин.

До речі, саме цього дня, 15 грудня 1867 року в Харкові були відкриті «судово-мирові установи». Мирові судді обиралися земськими зборами повіту. Окрім дільничних суддів – для повіту і м. Харкова – вибрані були і почесні мирові судді. Місто спочатку ділилося на чотири судово-мирові ділянки. Потім, в 1867 році, їх
стало п'ять, а на початку XX століття – шість.

Також цього дня...

У 1699 році указом Петра I в Росії був введений юліанський календар. Раніше літочислення велося «від Створення світу». Новий рік тепер почали святкувати не 1 вересня, а 1 січня.

1939 – в Атланті, США, пройшла прем'єра фільму «Віднесені вітром». Незабаром (всього лише через півстоліття) фільм побачили і в Радянському Союзі.

1939 – в США вироблена перша партія нейлону.

1949 – був підписаний до друку 1-й том другого видання Великої радянської енциклопедії. Від редакції мовилося: «Радянський Союз по праву став центром світової цивілізації...»

1965 – Відбулася перша в історії стиковка двох космічних кораблів на орбіті: «Джеміні-6» і «Джеміні-7».

1973 – американська психіатрична асоціація оголосила, що гомосексуалізм не є психічним захворюванням.

1998 – встановлений рекордний вік, коли був видалений молочний зуб. Американці Мері Норман видаляють зуб у віці 82 року 364 дні.

1999 – в Японії був вироблений найважчий в історії злиток золота – вагою 200 кг.

Про знаменитих миру цього...

У 1832 році народився Гюстав Ейфель, французький інженер-будівельник. Усесвітню славу придбав спорудою башти до виставки 1889 р. в Парижі.

1922  – Алан Фрід, американський ді-джей. У 1952 р. ввів в обіг слово «рок-н-рол».

1962 – оба-на! – і народився Ігор Угольников, телеведучий, актор.

Не чокаючись...

Акули пера проявлять солідарність з російськими колегами в День пам'яті журналістів, загиблих при виконання професійних обов'язків. Ця пам'ятна дата наголошується Спілкою журналістів Росії з 1991 року.

1944 – Гленн Міллер, американський музикант, керівник свінгового оркестру, що носить його ім'я.

1964 – Сергій Ожегов, російський мовознавець, лексиколог, історик літературної мови, професор, автор всесвітньо відомого «Словника російської мови».

1966 – Уолт Дісней, американський кінорежисер-мультиплікатор, продюсер, художник.

1977 – Олександр Галіч, російський радянський поет, сценарист, драматург.

Іменини відзначають...

Андрій, Опанас, Іван, Степан.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments