Енергійно відзначаємо день народження МАГАТЕ

Вівторок, 26 жовтня 2010, 08:23
26 жовтня 1956 року було відкрито Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) ООН, яке було покликане однією рукою сприяти поширенню ядерної енергетики, а інший – стримувати розповсюдження ядерної зброї.
магате

«Будь-яка випадковість чи прорахунок може привести світ до нової Хіросіму», – заявив співголова Міжнародної комісії з ядерного нерозповсюдження і роззброєння Гарет Еванс, додавши, що це «просто диво», що ядерна катастрофа ще не сталася.

На думку колишнього міністра закордонних справ Австралії, а нині президента Міжнародної групи із запобігання криз, проблема розповсюдження ядерної зброї не менш актуальна, ніж глобальна економічна криза.

Також в цей день...

У 1492 році був винайдений олівець з грифелем.

1822 – геніальний данський казкар Ганс Крістіан Андерсен записується до школи, щоб все-таки отримати освіту. Однак серед своїх однокласників він виділявся не тільки скромністю і тягою до чарівного сприйняття навколишнього світу. Він був найвищим у класі, оскільки в той час як його однокласникам виповнилося по 11 років, Андерсену – аж 17!

1861 – німецький винахідник Філіпп Рейс у Франкфурті продемонстрував свій винахід, який він назвав телефоном.

1863 – у Женеві утворений Міжнародний Червоний Хрест.

1863 – у Лондоні заснована Англійська футбольна асоціація. Насамперед вона визначила правила гри, і з тих пір вболівальники вже не плутали футболістів з регбістами.

1880 – Марк Твен, виступаючи в Хартфорді (Коннектикут), заявив: «Мені байдужі випади моїх супротивників до тих пір, поки вони не говорять правду про мене».

1938 – фірма Du Pont розробила новий синтетичний матеріал – нейлон.

1962 – уряди Великобританії та Франції підписали угоду про спільне створення надзвукового пасажирського літака «Конкорд».

1965 – у Букінгемському палаці учасникам групи «The Beatles» вручаються ордена Британської імперії «за видатний внесок у справу процвітання Великобританії».

1978 – Всесвітня організація охорони здоров'я оголошує про те, що вірус віспи знищений в природі.

1988 – до Лондона з Токіо прибув «Боїнг-747» з одним пасажиром на борту (літак розрахований на перевезення 353 людей). Коли з технічних причин виліт літака зі столиці Японії був затриманий, всі пасажири, крім жінки-японки, поміняли свої квитки на інші рейси.

1999 – за пропозицією англійського прем'єр-міністра Тоні Блера лорди, що засідають у верхній палаті парламенту за правом народження, проголосували за скасування цього права, знищивши тим самим одну з основ британського парламентаризму – право лордів на спадкування крісла, що існувало майже 800 років.

2000 – астрономи з університету Корнеллі в Нью-Йорку оголосили про відкриття ними чотирьох нових супутників Сатурна. Вони знаходяться, щонайменше, в п'ятнадцяти мільйонах кілометрів від планети.

Про знаменитих світу цього...

У 1759 році народився Жорж Жак Дантон, вождь якобінців.

1842 – Василь Васильович Верещагін, живописець, знаменитий художник-баталіст. До Верещагіна війну зображали на полотнах в дусі переможних реляцій – як низку парадів і подвигів, а на його полотнах глядач побачив її такою, яка вона насправді.

1916 – Франсуа Міттеран, президент Франції (1981-95).

1947 – Хіларі Клінтон, держсекретар США, дружина 42-го президента США.

1982 – Андре Тан, український дизайнер.

У Харкові...

У 1888 році в Харкові відкрито Комерційне училище.

Іменини відзначають...

Валеріан, Веніамін, Дмитро, Злата, Карп, Микита.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments