П'ємо, заради всіх святих! За Хеллоуїн і не тільки

Неділя, 31 жовтня 2010, 08:39
Хеллоуїн – ніч перед Днем усіх святих. Хоча, завдяки процесу глобалізації і безперервним слов'янським спробам урізноманітнити будні великою кількістю свят, про це і так знають всі.
хеллоуїн

Кажуть, Хеллоуїну не менше двох тисяч років. Витоки цього суперечливого свята беруть початок у кельтській культурі. У кельтів існував «початок пор року». Їх було чотири. Самхейн знаменував собою прихід зими і відзначався 31 жовтня.

У VII столітті Папа Боніфацій IV затвердив 1 листопада День Всіх Святих, бажаючи відвернути англійський народ від язичницьких звичаїв. Пізніше 2 листопада стало Днем Душ – коли поминали всіх померлих. Однак традиції збереглися в народній пам'яті, і перемогти їх до кінця так і не вдалося.

Зараз свято повертається до Європи. Діти вбираються в костюми чудовиськ і ходять по сусідських будинках, вимагаючи солодощів. Також влаштовують маскаради і виставляють у вікно гарбуз із вирізаними очима і ротом і свічкою всередині, щоб відлякати духів.

До речі, гарбуз – винахід американців. А до того в Ірландії і Шотландії страшні гримаси, в які потім вставляли свічки, вирізали з ріпи і картоплин, в Англії – з буряка.

Але і це ще не все: якщо ви принципово противитеся навалі закордонних традицій, у нас сьогодні є і свої, вітчизняні свята – День Чорного моря і День автомобіліста.

День Чорного моря відзначається в день, коли в 1996 р. шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна – підписали Стратегічний план дій по реабілітації й захисту Чорного моря. Цей план був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що її життєздатність істотно погіршилася в порівнянні з попередніми трьома десятиліттями.

З 1993 року відповідно до Указу Президента № 452/93 в Україні почали відзначати День автомобіліста та дорожника, а не просто День водія. Професійне свято працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства щорічно відзначається в останню неділю жовтня.

Також в цей день...

У 1517 році чернець ордену августинців, професор філософії і теології університету у Віттенберзі Мартін Лютер обнародував 95 тез проти індульгенцій, прибивши текст тез до дверей собору у Віттенберзі. Тим самим був покладений початок Реформації в Європі.

1815 – англійський вчений Хемфрі Деві запатентував безпечну шахтарську лампу з металевою сіткою.

1888 – шотландський винахідник Джон Бойд Данлоп запатентував пневматичні шини для велосипеда.

1892 – Артур Конан Дойль опублікував книгу «Пригоди Шерлока Холмса».

1902 – прокладено перший телеграфний кабель через Тихий океан – з Канади в Австралію.

1915 – англійські солдати на Західному фронті вперше використовували для захисту від осколків сталеві каски: коли навколо свистять кулі і літають осколки, то волею-неволею задумаєшся про свою бідної голівоньці...

1941 – завершено меморіал США на горі Рашмор. Це – висічені в граніті голови 4 президентів США – Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Авраама Лінкольна і Теодора Рузвельта, що уособлюють відповідно народження, філософію, об'єднання і експансію нації.

1951 – в Англії з'явився перший пішохідний перехід у вигляді «зебри».

1992 – Папа Іван Павло II заявив, що римська католицька церква помилилася, проклявши Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту.

Про знаменитих світу цього...


У 1795 році народився Джон Кітс, англійський поет-романтик.

1961 – Пітер Джексон, новозеландський режисер, який зняв «Володаря кілець».

Не цокаючись...


У 1926 році помер Гаррі Гудіні, знаменитий американський ілюзіоніст.

1984 – вбита Індіра Ганді, індійський політичний і державний діяч.

1993 – помер Федеріко Фелліні, видатний італійський кінорежисер.

У Харкові...


1904 – у Харкові вночі на Театральній площі звалили пам'ятник О. С. Пушкіну, а вранці з'явилося відозву «нуповцев» (НПП чи УНП – Українська народна партія) за підписом «Оборона України», яке закликало рішуче покінчити «з ганьбою української культури, честі та гідності».

Іменини відзначають...


Злата, Лука, Марина, Осип (Йосип), Юліана.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments