9 листопада – День української писемності та мови

Вівторок, 9 листопада 2010, 08:37
Це свято відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
день української писемності та мови

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається письмова українська мова.

День української писемності та мови – не тільки державне, а й церковне свято. Перший в сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмській.

Також в цей день...

У 1799 році Наполеон Бонапарт за допомогою військових ліквідував режим Директорії (переворот 18 брюмера). Згідно з новою конституцією влада перейшла до трьох консулів, першим з яких став Наполеон.

1911 – парижанин Жорж Клод запатентував неонову рекламу.

1911 – пройшло успішне випробування першого в світі ранцевого парашута РК-1 конструкції Гліба Котельникова.

1961 – власник ліверпульського магазину грамплатівок Брайан Епштейн відвідав кафе «Кеверн Клаб», де почув четвірку молодих музикантів, іменувалися The Beatles.

1961 – місто Сталіно перейменовано в Донецьк.

1962 – місто Станіслав перейменовано на Івано-Франківськ.

1965 – у результаті найбільшої у світі аварії в системі електропостачання сім штатів США і провінція Онтаріо в Канаді на ніч занурилися в пітьму (що через 9 місяців призвело до вибуху народжуваності в цих місцях).

1966 – Йоко Оно вперше зустріла Джона Леннона на художньому показі в Лондоні, де вона представляла свою експозицію «Незакінчені картини і об'єкти».

1989 – почався демонтаж Берлінської стіни.

2001 – 12-річна мешканка Гамбурга увійшла до Книги рекордів Гіннесса як володарка найдовшого в світі язика. При визначенні рекорду враховувалася не сама довжина, а те, наскільки його можна висунути з рота. Анніка Ирмлер здатна висунути язик на 7 сантиметрів. Середня довжина язика у людини становить 5 сантиметрів. Дівчинка була визнана серед подруг чемпіонкою з дражнилки.

Про знаменитих світу цього...

У 1801 році народився Гейл Борден, американський філантроп, бізнесмен і винахідник, який розробив методи довготривалого зберігання харчових продуктів. Зокрема, йому належить честь відкриття методу приготування згущеного молока.

1818 – Іван Сергійович Тургенєв, російський письменник, всебічно висвітлити проблему «Батьків і дітей».

1885 – Велимир (Віктор Володимирович) Хлєбніков, письменник-авангардист, футурист, реформатор поетичної мови.

1936 – Михайло Таль, російський шахіст, 8-й чемпіон світу.

Не цокаючись...

У 1114 році помер Нестор, монах Києво-Печерського монастиря. На думку багатьох дослідників, один з укладачів «Повісті временних літ».

1938 – у Німеччині сталися масові погроми євреїв, названа згодом «Кришталевої ночі». Під час погромів 9-10 листопада у нацистській Німеччині були спалені і зруйновані 267 синагог і заарештовано близько 30 тисяч євреїв, відправлених до концентраційних таборів. Тепер ця дата відзначається як Міжнародний день проти фашизму, расизму та антисемітизму.

1970 – Шарль де Голль, 18-й президент Франції.

1991 – Ів Монтан (справжнє ім'я Іво Ліві), французький актор («Визнання», «Дикун», «Вибір зброї») і співак.

У Харкові...

1901 року на Харківському вокзалі робітники і студенти урочисто зустрічають А.М. Горького. Повертаючись із зустрічі, вони з піснями пройдуть по Сумській і «на знак протесту проти сваволі царських властей» закидають камінням редакцію газети «Південний край».

Іменини відзначають...

Андрій, Капітоліна, Марк, Нестор.

www.km.ru
ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua

comments powered by HyperComments