13 листопада – Міжнародний день сліпих

Субота, 13 листопада 2010, 08:35
13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі та Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих.
око

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я саме ця дата стала основою Міжнародного дня сліпих. Він покликаний привернути увагу людей до тих, хто назавжди втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації.

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих, за допомогою придуманого ним шрифту. У 1784 році в Парижі, без підтримки уряду і добродійних товариств, на свої особисті засоби, в своєму власному будинку він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Першим учнем Валентина Гаюї був підібраний на церковній паперті хлопчик Франсуа де Лезюєр. Потім в школу поступили ще 11 його безпритульних однолітків.

Також в цей день...

У 1805 році віденський м'ясник Йоганн Ланер винайшов сосиску, названу ним «франкфуртер».

1862 – Льюїс Керролл записав у своєму щоденнику: «Почав писати казку про Алісу, сподіваюся закінчити її до Різдва». І дійсно, обіцянка, що письменник дав Алісі Лідделл, дотримав.

1895 – відбулася перша поставка консервованих ананасів з Гавайських островів.

1914 – у США Мері Фелпс Джекобс запатентувала жіночий предмет нижньої білизни, відомий як «ліфчик без спинки», – бюстгалтер.

1946 – на горі Грейлок, штат Массачусетс, з цього хмари вперше було створено штучний сніг.

1950 – на Бермудах пройшов перший неофіційний Чемпіонат світу з бриджу. Чемпіонами стали американці.

1952 – в Америці надійшли в продаж перші накладні нігті.

1987 – щоб сприяти «безпечному сексу» або запобігти СНІДу, у Великобританії показана перша реклама презервативів (без назви марки).

Про знаменитих світу цього...

У 354 році народився Августин Блаженний, християнський теолог, церковний діяч, який стверджував, що Бог зробив «явну» помилку при створенні світобудови, наділивши людину свободою волі.

1850 – Роберт Льюїс Стівенсон, письменник.

1955 – Вупі Голдберг, американська кіноактриса («Привид», «Партнер», «Джек-Попригун»).

Не цокаючись...

1779 – Томас Чиппендейл, англійський дизайнер меблів.

1868 – Джоакіно Россіні, італійський композитор («Севільський цирульник»).

У Харкові...

1873 – відкриття Харківського Реального училища. Всього було прийнято 153 учня; «довелося відмовити за браком місць тільки чотирьом, інші, що подали прохання, або не витримали випробувань, або зовсім не з'явилися».

Іменини відзначають...

Іван, Микола, Станіслав.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

comments powered by HyperComments