Водохресний Святвечір: ніч, коли небо відкривається

Вівторок, 18 січня 2011, 08:33
Сьогодні ввечері православні відзначають Водохресний Святвечір.
водохресне ворожіння

Водохресний Святвечір – це вечір-приготування перед великим православним святом, яке називається Богоявлення Господнє Водохреще. Це свято православної церкви, належить до числа двонадесятих. У цей день згадується хрещення Ісуса Христа Іоанном Предтечею (Хрестителем) в річці Йордан.

За народним календарем сьогодні можна називати по-різному: Переддень Богоявлення, Водохресний Святвечір, Голодна кутя.

Цього дня постили і їли сочиво (пісну кашу), овочеві млинці, медові оладки, пекли сочні з ягодами. З рису, меду і родзинок готувалася кутя.

Водохресний Святвечір – останній і особливо сприятливий день святочних ворожінь. Щоправда, офіційна релігія ворожіння не схвалює, але навіть суворі заборони не змогли викорінити потяг людей до підглядання за своїм власним майбутнім.

А ще існувало повір'я, що в Богоявленську ніч, перед утренею, небо відкривається. Про що відкритому небу помолишся, то збудеться.

Також в цей день...

У 1505 році головний поштмейстер короля Кастілії Франц фон Таксіс зробив першу у світі спробу організувати регулярну міжнародну пошту.

1654 – Переяславська Рада приймає рішення про приєднання Малоросії (Україна) до Росії.

1778 – капітан Кук відкрив Сандвічевскіе острови, тепер відомі як Гавайські.

1934 – англійську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, по яких передавали відомості про скоєні злочини. Першим затриманим виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта, вже через 15 хвилин після скоєння злочину.

1964 – американські лікарі закликали конгрес зобов'язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку для здоров'я.

1980 – альбом «Pink Floyd» «The Wall» очолює хіт-парад США.

Про знаменитих світу цього...

У 1689 році народився Шарль Монтескьe, французький просвітитель, правознавець і філософ.

1882 – Алан Александр Мілн, англійський письменник, автор повістей про «ведмедя з тирсою в голові» – Вінні-Пуха. Хто ходить в гості вранці, той чинить мудро », – чи не це девіз усіх любителів поїсти безкоштовно і з комфортом.

1904 – Кері Грант (справжнє ім'я – Олександр Арчибальд Ліч), англо-американський актор, який став втіленням незмінного дотепності, незворушності і холоднокровності. Американський інститут кіно визнав його найбільшим кіноактором в історії Голівуду після Хамфрі Богарта.

1947 – Такеші Кітано, японський актор, режисер, письменник і сценарист («Затоiчи», «Ляльки»).

1955 – Кевін Костнер, американський кіноактор («Охоронець», «Джон Ф. Кенеді: Постріли в Далласі») і режисер («Танцюючий з вовками»).

1962 – Тамара Гвердцителі, грузинська співачка.

Не цокаючись...

У 1936 році помер Редьярд Кіплінг, англійський письменник, поет і новеліст, лауреат Нобелівської премії.

2008 – Роберт Фішер, 11-й чемпіон світу з шахів.

Іменини відзначають...

Григорій, Поліна.

comments powered by HyperComments