Хрещення Господнє: змиваємо гріхи в ополонці

Середа, 19 січня 2011, 08:38
Всі православні та греко-католики відзначають сьогодні Хрещення Господнє. З давніх часів це свято супроводжується морозами, тому «причаститися» необхідно ще й «для розігріву».
хрещення ополонку

Хрещення Господнє: змиваємо гріхи в ополонці.

Всі православні та греко-католики відзначають сьогодні Хрещення Господнє. З давніх часів це свято супроводжується морозами, тому «причаститися» необхідно ще й «для розігріву»..

 

У церквах освячують воду, яка набирає особливої сили та цілющості. Водохресною водою лікують рани, вона допомагає відвернути будь-яке лихо. Прийшовши вранці після нічної церковної служби додому, потрібно окропити кожен куточок Вашої оселі свяченою водою, тоді у Вашому домі буде лад і спокій.

У день Хрещення вся громада, як правило, збиралася біля озер або річок, де відбувалися церковні служби.

Головна подія Хрещення – Водосвяття, для чого в одному з водоймищ на здавна встановленому місці робиться ополонка Йордань. Участь в урочистому хресному походу, молебень, отримання святої води – весь цей день сповнений для християнина особливим значенням. Після молебня на річці купаються в ній роздягнені, щоб вилікуватися від хвороб і очиститися від гріхів.

Якщо хтось хрещений цього дня – бути йому найщасливішою людиною. Таким же вдалим вважається укладання цього дня заручин.

Також в цей день...

У 1825 році Езра Деггетт і його племінник Томас Кенсетт з Нью-Йорка запатентували спосіб консервування в бляшаних банках лосося, устриць і омарів.

1903 – пройшла перша велогонка «Тур де Франс», найпрестижніше і популярне сьогодні змагання у світі велоспорту.

1907 – в журналі «Variety» з'явилися перші рецензії на кінофільми. Першим фільмом, що отримав схвалення критиків, стала 7-хвилинна комедія «Чудовий медовий місяць». Другим став 13-хвилинний фільм «Життя ковбоя».

1915 – парижанин Жорж Клод запатентував неонову рекламну вивіску.

 1939 – Ернест Хаузен з Форт-Аткінсона (штат Вісконсін) встановив непобитий досі рекорд по общипування курки – 4,4 секунди.

1955 – президент США Ейзенхауер дозволив уперше показати по телебаченню (а також в кіножурналах новин) зняту прес-конференцію. 33-хвилинна зустріч була скорочена до 28 з половиною хвилин, щоб задовольняти вимогам телевізійників. Ось звідки і від кого пішло, напевно, поняття «потім все одно виріжуть».

2001 – в Австралії запатентований робот для занять віртуальним сексом.

Про знаменитих світу цього...

 У 1736 році народився Джеймс Уатт (Ват), шотландський винахідник, який створив паровий двигун. Він також увів в ужиток одиницю потужності – кінську силу. А пізніше в його честь було названо інша одиниця – Ват.

 1809 р. – Едгар Аллан По, американський поет, прозаїк, критик, «тато детективу», творець жанру «новели жаху».

 1839 р. – Поль Сезанн, французький художник-імпресіоніст.

 1943 р.  – Дженіс Джоплін, легендарна американська блюз-співачка.

У Харкові...

1867 – Харківське міське товариство у своєму «вироку» ухвалило «піднести віце-губернатору Федору Андрійовичу Беклемішеву звання почесного громадянина Харкова». Він «звернув особливу увагу на міське господарство» і протягом трьох років «багато сприяв скороченню міських витрат і уважним дослідженням до здешевлення підрядів, не звертаючи уваги ні на чиї особистості, але лише маючи постійною думкою заощадження міської економії...»

Іменини відзначають...

Анастасія, Роман.

comments powered by HyperComments