Шикуймося в живий ланцюг. 22 січня – День соборності України

Субота, 22 січня 2011, 08:28
День соборності України відзначається в день проголошення у 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину українську державу.
день соборності України

У 1919 році в Києві Директорія урочисто проголосила Універсал Соборності, згідно якого дві існуючих тоді незалежні українські держави – Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка – об'єдналися в єдину суверенну Українську Народну Республіку.

Століттями роз'єднаний український народ возз'єднався на своїй землі: Наддніпрянщина вийшла з Російської імперії, а Західна Україна з Австро-Угорської імперії.

22 січня 1919 року на Софійській площі пролунали такі слова: «Віднині зливаються в одне віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і прідніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Наповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу... »

І хоча державі в той час не вдалося зберегти єдність і незалежність, Акт Соборності став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Офіційний державний статус День соборності України отримав  у 1999 році після того, як 21 січня 1999 року президент України Леонід Кучма підписав Указ N 42/99 «Про День соборності України» який наказував відзначати його в Республіці України щороку 22 січня. У президентському указі, зокрема, говорилося, що це національне свято вводиться: «враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави...»

У цей день на вулицях столиці та інших міст України можна побачити живий ланцюг з людей, які відзначають це свято, що символізує об'єднання країни.

Урочисті заходи проходять у Фастові біля встановленого в 2001 році на вокзалі «Музею на колесах» – залізничного вагону, в якого 1 грудня 1918 року був підписаний попередній договір про майбутнє об'єднання двох держав.

Також в цей день...

У 1630 році англійські колоністи вперше спробували смажену кукурудзу. Пригостив їх індіанець Кводекуайн. На згадку про цю подію сьогодні і відзначається День попкорну.

1861 – французький мандрівник Анрі Муо виявив у джунглях Камбоджі гігантський храмовий комплекс Ангкор Ват, присвячений богу Вішну. Він займає площу в 2 кв.км, будучи найбільшим культовою спорудою на Землі.

1943 – в американському містечку Сперфіш, штат Південна Дакота, була зареєстрована неймовірна погодна аномалія: о 7.30 ранку температура повітря за 2 хвилини піднялася з мінус 20 градусів Цельсія до плюс 7.

1946 – утворена Закарпатська область.

1970 – відбувся перший регулярний політ «Боїнга-747» з пасажирами на борту. Літак вилетів з Нью-Йорка і через шість з половиною годин приземлився в Лондоні.

Про знаменитих світу цього...

У 1775 році народився Андре-Марі Ампер, французький вчений, фізик, математик і хімік, один з основоположників електродинаміки, на честь якого названа одна з основних електричних величин – одиниця сили струму – ампер.

1788 – Джордж Байрон, англійський поет-романтик.

Не цокаючись...

У 1901 померла Вікторія, королева Великобританії. Період її правління – Вікторіанська епоха – ознаменувалася промисловою революцією і періодом найбільшого розквіту Британської імперії.

1993 – Абе Кобо, японський письменник («Жінка в пісках», «Чуже обличчя», «Спалена карта»)

У Харкові...

1827 – Міська дума обкладає біржову їзду (приватне перевезення) у сумі 100 руб. на рік з екіпажу. Біржовою їздою займаються не тільки харківські міщани, а здебільшого різночинці, що мають «задоволений стан». До цього (з 1823 р.) візницький промисел належав монополісту Петру Кушіннікову, який платив місту 5100 крб. на рік.

Іменини відзначають...

Олена, Петро, Пилип.

comments powered by HyperComments