П'ємо за найбільш недовговічне мистецтво

Неділя, 23 січня 2011, 08:42
23 січня 1883 року в Монреалі пройшов перший фестиваль крижаних палаців.
крижаний палац

23 січня 1883 року в Монреалі пройшов перший фестиваль крижаних палаців..

Цвяхом програми самого першого фестивалю крижаного творчості став замок з шестиметровими стінами і центральною баштою заввишки 27 метрів, побудований відомим архітектором Харчітсоном.

У наші дні льодові свята у багатьох країнах світу перетворилися на грандіозні фестивалі, на які з'їжджаються майстри з усього світу.

Також в цей день...

У 27 році Август Цезар проголосив створення Римської імперії.

1492 – вперше надруковано «П'ятикнижжя» (Єврейська священна книга).

1589 – у Росії засновано патріаршество. Першим Патріархом Москви і Всія Русі стає Іов.

1849 – у штаті Нью-Йорк вперше диплом лікаря був вручений жінці. Першою дипломованою жінкою-лікарем стала англійка Елізабет Блеквелл. У 1857 році, подолавши опір влади та громадськості, вона заснувала в Нью-Йорку лікарню для жінок, а пізніше і медичні курси при ній. У 1869 році доктор Блеквелл повернулася до Англії, де заснувала ще одну школу – Лондонську медичну, теж для жінок.

1849 – виданий патент на машину з виробництва конвертів.

1960 – швейцарський учений Жак Піккар і американець Дональд Уолш на батискафі «Трієст» опустилися на дно Маріанської западини, досягнувши рекордної глибини 10 915 м.

1983 – провідними діячами музичного бізнесу був заснований фонд Залу слави рок-н-ролу. Через три роки в нью-йоркському готелі «Уолдорф-Асторія» відбулося представлення перших членів Залу слави. Цієї честі удостоїлися музиканти Чак Беррі, Джеймс Браун, Роберт Джонсон, Фетс Доміно, Сем Кук, Джеррі Лі Льюїс, Елвіс Преслі, Літтл Річард, Джиммі Роджерс, Бадді Холлі, Рей Чарльз, дует «Еверлі Бразерс», ді-джей Алан Фрід і засновник фірми грамзапису «Sun Record Company» Сем Філліпс.

 2000 – на заклик неурядової організації «Паїс Лібре» мільйони колумбійців відключили на 2 хвилини світло в своїх будинках в знак протесту проти терористичних акцій повстанської Армії національного звільнення.

Про знаменитих світу цього...

У 1734 році народився Фаркаш Кемпелена, угорський винахідник шахового автомата, в якому ховався чоловік.

1783 – Стендаль (справжнє його ім'я Анрі Марі Бейль), французький письменник («Червоне і чорне», «Пармська обитель»).

1832 – Едуар Мане, французький художник і графік («Сніданок на траві»).

1873 – Дмитро Ушаков, російський філолог, укладач і головний редактор 4-томного «Тлумачного словника російської мови», який віднесений фахівцями до числа обов'язкових у переліку словникових видань 19-20 століть.

1903 – Григорій Александров (справжнє прізвище – Мормоненко), радянський кінорежисер, актор, сценарист («Броненосець Потьомкін», «Веселі хлопці», «Цирк», «Волга-Волга», «Світлий шлях», «Весна»).

1910 – Джанго Рейнхардт, один із засновників циганського джазу, громадянин Франції.

1944 – Рутгер Хауер, нідерландський і американський актор («Достукатися до небес», «Бетмен: Початок», «Леді-яструб», «Той, що біжить по лезу бритви»).

Не цокаючись...

У 1931 році померла Анна Павлова, російська артистка балету, одна з великих балерин ХХ століття.

1956 – Даніель Сваровскі, засновник австрійської кришталевої імперії Swarovski.

1976 – Поль Робсон, американський співак, актор і правозахисник.

1989 – Сальвадор Далі, іспанський художник-сюрреаліст

У Харкові...

1879 – «За всепідданішу доповіді Міністра Народної Освіти Государ Імператор у 23 день січня 1879 Височайше повеліти зволив: 1) ввести з 1 лютого викладання усіх предметів у Харківському ветеринарному інституті окремо від студентів університету і 2) дозволити професорам і викладачам Харківського університету, які виявили вже, або бажатимуть згоду читати лекції в Харківському ветеринарному інституті по допоміжних предметів, вважатися повноправними членами ради, у видах посилення особового складу цього ради та забезпечення інтересів викладання цих предметів».

Іменини відзначають...

Анатолій, Григорій, Макар, Павло.

 

comments powered by HyperComments