У День золотої лихоманки відзначаємо свято жерсті та ескімо

Понеділок, 24 січня 2011, 08:47
Найбільш «смачні» події цього дня сталися у Новому Світі. Які – читайте нижче.
ескімо / / 24open.ru Так от ти який, пиріжок ескімоса

Отже, в цей день...

У 1606 році офіційно оголошено про перенесення столиці Іспанії з Вальядоліда до Мадрида.

1888 – з'явилася стрічка для друкарських машинок.

1848 – у Каліфорнії знайдене золото. Почалася Каліфорнійська «золота лихоманка».

1922 – американець Крістіан Нельсон з містечка Онава (штат Айова) отримав патент на ескімо – ласощі мільйонів дітей і дорослих. Хоча саме по собі морозиво – винахід минулих століть, ніхто до Нельсона не здогадався робити його на паличці, та ще й патентувати. Крістіан Нельсон запатентував брикет морозива в шоколадній облівці, назвавши його «ескімо-пай» – пиріжок ескімоса. Але свій сучасний вигляд ескімо отримало в 1934 році, коли його почали випускати на дерев'яній паличці.

 1924 – почалися перші Зимові олімпійські Ігри.

1931 – був заснований Московський циганський театр «Ромен», єдиний в світі професійний театр циган, найстаріший з нині діючих.

1935 – в американському місті Річмонді надійшла у продаж перша партія банкового пива під назвою «Krueger Cream Ale». І правильно придумали: найдорожчі серцю заощадження потрібно зберігати в банці.

Про знаменитих світу цього...

У 1776 – народився Ернст Теодор Амадей Гофман, німецький письменник, композитор, музичний критик, диригент, художник-декоратор.

1732 – П'єр Огюстен Карон де Бомарше, французький комедіограф, автор «Севільського цирульника» та «Одруження Фігаро».

1848 – Василь Іванович Суриков, живописець, учасник Товариства передвижників і «Союзу російських художників», майстер історичної картини; поєднав традиції історичного романтизму з мальовничим новаторством.

1901 – Михайло Ромм, режисер і сценарист, який поставив «Дев'ять днів одного року», «Звичайний фашизм» і став лауреатом Венеціанського кінофестивалю в номінації «СРСР за 1934 рік», а також Каннського фестивалю в номінації «Режисер» за 1946 рік.

1950 – Даніель Отой, французький актор («Дівчина на мосту», «Королева Марго», «Хамелеон», «Набережна Орфевр, 36»).

1953 – Юрій Башмет, російський альтист, диригент.

1961 – Настасья Кінскі, німецька кіноактриса («Париж, Техас», «Хрещена мати», «Небо над Берліном 2»).

1986 – Міша Бартон, англо-американська актриса і модель, відома завдяки ролі Марісси Купер у серіалі «Самотні серця».

Не цокаючись...

У 1924 році помер Амедео Модільяні, один з найвідоміших художників кінця XIX – початку XX століття.

1965 – Вінстон Черчілль, англійський державний діяч, прем'єр-міністр Великобританії, лауреат Нобелівської премії з літератури.

У Харкові...

 1934 – до ладу став Харківський турбогенераторний завод ім. С.М. Кірова. Спорудження заводу (почалося в квітні 1929-го) намічалося проводити за проектом зарубіжних фахівців, які передбачали будівництво цехів з металоконструкцій. «Але радянські будівельники розробили свій проект використання залізобетону, що набагато знизило вартість спорудження заводу». Першу турбіну потужністю 50 тис. кВт (вона була паровою) завод виготовив в 1935 році.

Іменини відзначають...

Михайло.
 

comments powered by HyperComments