26 січня святкують ревізори і митники

Середа, 26 січня 2011, 08:29
У 1953 році в Брюсселі відбулася перша сесія Ради митного співробітництва, а в 1993 році був підписаний Закон «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні».
міжнародний день митника

З тих пір 26 січня святкується як «День працівника контрольно-ревізійної служби України». Вчитайтеся, як моторошно й непорушно звучить сам текст закону:

Відповідно до оновлених норм Закону України Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні від 26.01.93 р. 2939-XII до функцій контрольно-ревізійної служби відноситься проведення ревізій та перевірок фінансової діяльності, стану збереження грошових коштів і матеріальних цінностей, достовірності обліку і звітності , а також ревізії та перевірки повноти оприбуткування, правильності витрачання і збереження валютних коштів у міністерствах та інших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах, а також на підприємствах, в установах і організаціях, які отримують кошти з бюджету та з державних валютних фондів.

 А в 1983 році саме ця дата була обрана для відзначення щорічного свята - Міжнародного дня митника. Ідеї митного співтовариства отримали великий відгук. Досить швидко із скромної організації, що об'єднує обмежене число європейських держав, Рада митного співробітництва перетворився в авторитетну організацію міжнародного масштабу. В даний час Всесвітня митна організація об'єднує 162 держави.

Також в цей день...

У 1788 році перші англійські переселенці ступили на землю Австралії. У Ботанічну затоку Нового Південного Уельсу прибула експедиція під командуванням капітана Артура Філліпа, що доставила перших англійських переселенців до Австралії. Це були приблизно 750 засланців і понад 300 військових і чиновників майбутньої колонії. Тоді ж було засновано місто Сідней, назване так по імені англійського міністра внутрішніх справ, лорда Сидні. Нині ця подія відзначається як День Австралії.

1808 – В Австралії відбувся так званий «ромовий заколот». Він полягав у тому, що австралійський губернатор Вільям Блай заборонив виплачувати платню наймитам спиртними напоями і змусив відвезти з колонії перегінний куб, доставлений туди для капітана Джона Макартура. Макартур підмовив військових заарештувати губернатора, і англійський уряд, хоча і засудив цю акцію, змушений був відкликати губернатора, надіславши на його місце нового, більш ліберального, яким став Лаклан Маккуорі.

1875 – американець Джордж Грін запатентував бормашину.

Про знаменитих світу цього...

У 1921 році народився Акіо Моріта, засновник компанії Sony.

1925 – Пол Ньюман, американський актор, режисер, продюсер, якого називають одним зі стовпів Голлівуду і власником найбільш знаменитих блакитних очей в історії кіно.

1928 – Роже Вадим (справжнє ім'я – Роже Володимир Племінників), французький кінорежисер, сценарист, актор і продюсер російського походження.

 1961 – Уейн Гретцкі, знаменитий канадський хокеїст білоруського походження, центральний нападаючий. Після відходу із спорту Гретцкі займається бізнесом і громадською діяльністю.

Не цокаючись...

У 1943 році помер Микола Вавілов, російський генетик, селекціонер.

2003 – Володимир Мулявін, художній керівник білоруського ансамблю «Пісняри».

2003 – Валерій Брумель, легендарний легкоатлет, олімпійський чемпіон зі стрибків у висоту.

У Харкові...

 1929 – у Харківському оперному театрі громадськість міста вшановує видатного французького письменника Анрі Барбюса.

Іменини відзначають...

Петро, Яків.

comments powered by HyperComments