За космос - надбання всього людства

Четвер, 27 січня 2011, 08:30
У 1967 році був підписаний міжурядовий документ «Договір про принципи діяльності держав з дослідження та використання космічного простору, включаючи Місяць та інші небесні тіла», що став основою міжнародного космічного права.
космос

На початку договір уклали Сполучені штати Америки, Великобританія та Радянський Союз, сьогодні понад 100 країн є державами-учасниками Договору.

Договір по космосу визначає основні правові рамки міжнародного космічного права. Так в першій статті документа говориться: «Дослідження і використання космічного простору, включаючи Місяць і інші небесні тіла, здійснюються на благо та в інтересах всіх країн, незалежно від ступеня їх економічного або наукового розвитку, і є надбанням всього людства».

Також в цей день...

У 1879 році Томас Едісон запатентував лампочку.

1926 – у Лондоні шотландський винахідник Джон Берд вперше продемонстрував широкій публіці телевізор, заснований на механічній системі передачі зображення.

1948 – у продаж надійшли перші магнітофони (компанії Wire Recording Corporation of America).

1945 – військами 1-го Українського фронту був звільнений найбільший фашистський табір масового знищення – Освенцім (німецька назва – Аушвіц), що знаходиться на території Польщі. У цей день відзначається День пам'яті жертв Голокосту.

Про знаменитих світу цього...

У 1756 році народився Вольфганг Амадей Моцарт, австрійський композитор («Дон Жуан», «Чарівна флейта», «Весілля Фігаро»).

1832 – Льюїс Керролл (справжнє ім'я Чарльз Лютвідж Доджсон), математик, письменник, фотограф. Відомий всьому світу казками «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі», що затвердили за автором славу неперевершеного майстра прози й вірша.

 1836 – Леопольд фон Захер-Мазох, австрійський письменник родом зі Львова («Венера в хутрі»), принциповий супротивник садизму. Його прізвище дало назву поняттю «мазохізм».

 1878 – Енді Чарльз Діленд, один з провідних журналістів "Чикаго Кронікл". Це він вів колонку кримінальної хроніки в найбільш кримінальному місті початку 20-го століття, це він бував на фронті в Першу і в Другу світову, це він дружив з Уолтом Діснеєм, і саме з нього Уолт змалював доброго, але тупого пса Гуффі. А ще Діленд написав книгу-посібник для  журналістів, вона називається «Як усе було насправді, чи чого не варто приховувати від самого себе».

1948 – Михайло Баришніков, російський і американський балетмейстер і артист балету.

1964 – Бріджит Фонда, американська кіноактриса («Точка неповернення», «Скандал», «Маленький Будда»), продовжувачка славної династії Фондів в кіно.

1980 – Марат Сафін, визнаний однією з перших ракеток світового тенісу.

Не цокаючись...

У 1901 році помер Джузеппе Верді, італійський композитор, центральна фігура італійської оперної школи.

1983 – Луї де Фюнес, французький кіноактор, один з найбільших коміків XX століття.

У Харкові...

1880 – початок свою діяльність Харківське сільськогосподарське товариство. На Товариство покладалася наступне завдання: сприяти розвитку всіх галузей сільського господарства в Харківській, Полтавській Курської, Воронезької та Катеринославської, а також суміжних з ними губерніях.

Іменини відзначають...

Адам, Веніамін, Ілля, Ісак, Макар, Марк, Мойсей, Ніна, Павло, Сава, Сергій, Степан.

comments powered by HyperComments