29 січня – День пам'яті героїв Крут

Субота, 29 січня 2011, 08:31
Цього дня у 1918 році триста студентів загинули, намагаючись зупинити під Києвом більшовицьку армію Михайла Муравйова.
пам’ятник героям крут

29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути (130 км на північний-схід від Києва) стався бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, які захищали підступи до Києва.

Більшість українських добровольців були членами молодіжного Братства українських самостійників Юнацької школи імені гетьмана Богдана Хмельницького та Студентського куреня Українських січових стрільців – переважно студенти Київського університету, політехнічного інституту та гімназисти.

Бій тривав 5 годин. Всі студенти загинули. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, – та у свідомості багатьох він набув особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Після підписання Брестського миру, який замінив владу більшовиків на австрійців та німців, 19 березня 1918 року в Києві відбувся урочистий похорон на Аскольдовій горі 28-ми полеглих у бою під Крутами бійців.

Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами. У загибелі студентів звинувачували керівництво українських збройних сил, яке кинуло їх напризволяще перед загрозою сильного і небезпечного ворога.

Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише у 2006 році на місці бою було встановлено пам'ятник.

А ще 29 січня відзначається День працівників пожежної охорони України. Це професійне свято було встановлено на підтримку ініціативи, з якою виступили працівники пожежної охорони країни.

Історія заснування перших пожежних частин почалася в першій половині 19 століття – в січні 1841 року був сформований перший штатний склад Старокиївської пожежної частини, що складався з 25 осіб.

За першим сигналом небезпеки пожежні Україна негайно відправляються туди, де виникає екстремальна ситуація, де треба зупинити вогняну стихію, врятувати життя людей. Швидка ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – це тільки один з прикладів високопрофесійної роботи українських пожежників.

Також в цей день...

У 1616 році голландські мореплавці Я. Лемер і В. Схаутен відкрили крайню південну точку Південної Америки – мис Горн.

1845 – у газеті New York Evening Mirror опубліковано найвідоміше вірш Едгара Аллана По «Ворон».

1886 – запатентований перший успішний бензинокерований автомобіль, створений Карлом Бенцем.

1927 – у Лондоні відкрився «Park Lane Hotel» – перший в країні готель, у кожному номері якого була своя ванна кімната.

1985 – у Лос-Анджелесі зірки рок-і поп-музики записали пісню We are the World.

2000 – у казино Лас-Вегаса офіціантка Синтія Джей виграла 35 мільйонів доларів на автоматі «Однорукий бандит» (найбільший у світі виграш на ігрових автоматах).

Про знаменитих світу цього...

У 1860 році народився Антон Павлович Чехов, російський письменник-новеліст і драматург.

1866 – Ромен Роллан, французький письменник, громадський діяч, лауреат Нобелівської премії.

1954 – Опра Уїнфрі, американська ведуча ток-шоу.

У Харкові...

У 1805 році був відкритий Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, один з найстаріших університетів східної Європи.

Іменини відзначають...

Максим, Петро.

comments powered by HyperComments