День бабака: ворожимо на весну

Середа, 2 лютого 2011, 08:30
День бабака – традиційне народне свято в США та Канаді. Вважається, що потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить з нори, – з його поведінки можна судити про близькість настання весни.
бабак Тимко

Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору – виходить, зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору – буде ще шість тижнів зими.

Офіційним американським святом День бабака став у 1886 році. Бабаку дали ім'я «великий Філ – провидець із провидців, мудрець з мудреців, провісник з провісників». А «Світовим центром погоди» стало місто Панкстоун. До речі, «офіційний» американський бабак і сьогодні проживає в містечку Панксутоні, і завжди його звати Філ.

В Харківській області є свій «віщун погоди» – бабак Тимко. Щороку 2 лютого народні синоптики відправляються на біостанцію Харківського університету в село Гайдари, щоб розбудити бабака і дізнатися його прогноз на весну. У 2010 році династію бабаків-провидців продовжив Тимко-молодший, старший ж був з пошаною відправлений на пенсію.

Сьогодні можна відзначити ще одне свято: Всесвітній день водно-болотних угідь. Правда, ніхто не знає напевно, як саме таке святкувати, але для початку можна просто випити. Головне – щоб не болотної водиці...

Також в цей день...

У 1536 році іспанським конкістадором Педро де Мендосой заснований Буенос-Айрес.

1892 – американський винахідник Уїльям Пейнтер отримав патент на металеву пляшкову пробку. На честь цієї події сьогодні відзначається день народження пивний пробки.

1852 – відкрито перший громадський туалет. «Відкривачами» стало товариство шанувальників витончених мистецтв у Лондоні.

1922 – вперше опубліковано роман Джеймса Джойса «Улісс» – вершина літератури модернізму.

1970 – у Мюнхені вперше був зораний «нервовий грунт»: сталася операція з трансплантації нерва.

Про знаменитих світу цього...

У 1829 році народився Альфред Брем, знаменитий учений-зоолог, автор науково-популярної книги «Життя тварин».

1882 – Джеймс Джойс, ірландський письменник.

1883 – Михайло Гнєсін, композитор, педагог, музичний діяч.

1977 – Шакіра, лівано-колумбійська співачка, танцівниця, автор пісень, композитор.

Не цокаючись...

У 1907 році помер Дмитро Менделєєв, видатний російський учений, який відкрив періодичний закон хімічних елементів.

1942 – Данило Хармс, письменник, поет, прозаїк, драматург.

1989 – Юрій Богатирьов, актор театру і кіно.

У Харкові...

1768 – при Харківському Колегіумі відкрилося нове училище. Учні Колегіуму могли безкоштовно відвідувати його класи, а інші повинні були вносити помірну плату, незаможні ж не тільки нічого не платили, але навіть отримували повне казенне утримання. Викладалися в ньому французьку та німецьку мови, математика, геометрія, малювання і «переважно інженерство, геодезія і артилерія». У 1773 році доданий був клас вокальної та інструментальної музики. На утримання училища призначено було спочатку 3000 рублів, а потім на клас музики додано ще 1000 рублів.

Іменини відзначають...

Інна, Лаврентій, Римма, Юхим.

comments powered by HyperComments