За людську спадщину та ліквідацію неписьменності серед мавп

П'ятниця, 4 лютого 2011, 08:31
У цей день в 1944 році вчені довели, що носієм спадкової інформації є дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК), а в 1974 році шимпанзе Ним Чімскі в США написав перше слово.
шимпанзе

Експерименти Герберта Тераса з навчання шимпанзе усній та письмовій мові були покликані спростувати теорію іншого американського вченого, лінгвіста і психолога Ноама Хомскі. Хомскі вважав, що здатність людини висловлюватися фразами – вроджена, і існує якась «універсальна граматика», доступна тільки Homo sapiens. Терас взявся навчати писемного мовлення шимпанзе.

І ось через два роки наполегливих тренувань шимпанзе Ним Чімскі продемонстрував перші успіхи в письмовій мові. Яке слово написав учень, до цих пір не з'ясовано, проте є свідки, що вчитель був дуже незадоволений. Ним Чімскі перше слово, не зафіксоване в жодному документі, особисто знищив.

А ще 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. Це щорічний захід, проводиться під егідою Міжнародного протиракову союзом з 2005 року. Мета цього дня – привернути увагу громадськості до цієї глобальної проблеми, нагадати про те, наскільки небезпечні і поширені зараз онкологічні захворювання.

Також в цей день...

У 1648 році з повстання запорізьких козаків проти поляків почалася визвольна війна в Україні.

1794 – Франція скасувала рабство в своїх колоніях.

1797 – землетрусом зруйнована столиця Еквадору Кіто.

1857 – наукової громадськості вперше представили неандертальця.

1861 – у столиці штату Алабама місті Монтгомері представники шести відокремилися південних штатів проголосили утворення Конфедеративних Штатів Америки.

1945 – відкривається Кримська (Ялтинська) конференція Великої трійки.

1948 – Острів Цейлон, з XVIII століття володіння Великобританії, проголошений незалежною державою у складі Британської співдружності, в травні 1972 року Цейлон став Демократичною Соціалістичною Республікою Шрі-Ланка.

1985 – прийнята резолюція ООН про заборону тортур.

Про знаменитих світу цього...

У 1746 році народився Тадеуш Костюшко, польський і американський військовий і політичний діяч, який брав участь у Війні за незалежність США та у визвольному русі Польщі. Національний герой Білорусії, Литви, Польщі, США, Почесний громадянин Франції.

1945 – Полад Бюль-Бюль огли, азербайджанський співак, композитор і актор.

1975 – Наталі Імбрулья, австралійська співачка і актриса.

Не цокаючись...

У 1894 році помер Адольф Сакс, бельгійський диригент, винахідник саксофона і саксгорна.

1928 – Хендрік Лоренц, нідерландський фізик-теоретик, нобелівський лауреат.

У Харкові...

У 1982 році ТАРС повідомляє: «Незвичайним чином стикнулися долі старовинного меридіанного кола, встановленого в астрономічній обсерваторії Харківського університету та сучасної швидкодіючої ЕОМ. Комп'ютер знадобився для математичної обробки спостережень зоряного неба, проведених за допомогою цього кола в 1909-914 роках. Тоді, на початку століття, група астрономів визначила координати 140 слабких околополюсной зірок, що знаходяться поблизу Полярної зірки. Для того часу це були унікальні спостереження. Але вченим не довелося довести до кінця свої дослідження: для обчислень потрібні були б багато десятиліть. Започаткований працю чекав свого зоряного часу. Ця можливість відкрилася з появою електронної техніки. Зараз математична обробка спостережень, виконаних на початку століття, завершена. Остаточні її результати будуть внесені в Міжнародний фундаментальний зоряний каталог...»

Іменини відзначають...

Анастасія, Гаврило (Гаврило), Георгій (Єгор, Юрій), Іван, Леонтій, Макар, Петро, Тимофій, Еммануїл.

comments powered by HyperComments