За творців комп'ютерних ігор і Живого Журналу

Субота, 5 лютого 2011, 08:34
Сьогодні користувачі Інтернету відзначають дні народження Нолана Бушнелла та Бреда Фіцпатріка – людей, які «доклали руку» до розробки самих відвідуваних куточків Мережі.
комп'ютерна гра

А ще 5 лютого відзначається Міжнародний день бойскаута. Рух бойскаутів зародилося завдяки генерал-майору Роберту Баден-Пауеллу. Він, будучи у відставці, написав книгу «Розвідка для хлопчиків». Українською скаут – значить розвідник.

По суті, це була програми роботи з молоддю у вигляді цікавої гри в життя, основна мета якої – виховати людей, здатних жити на лоні природи і справлятися з усіма труднощами.

Батьківщиною скаутизму по праву вважається Англія. Перший табір для бойскаутів був заснований у Великобританії в 1907 році, а вже до кінця року в країні налічувалося близько 60 тисяч скаутів. У 1909-10 роках створені групи дівчаток-розвідниць – гьорлскаути. А в 1910 році скаутські організації визнані спеціальною королівською хартією. До 1921 року організації скаутів діяли у 63 країнах, а в 1972 – в 106 країнах і налічували, включаючи дорослих керівників, 13 мільйонів членів (одна з численних бойскаутські організацій – в США, понад 6 мільйонів). Герлскаутскіе організації діяли в 91 країні, об'єднували 6.5 мільйона членів.

На західно-українських землях скаутські групи з'явилися в 1911 році. Українські скаути називалися «пластуни» від назви розвідників козацького війська. Засновниками організації «Пласт» були Петро Франко (брат Івана Франка), Іван Чмола, Олександр Тисовський.

Також в цей день...

У 1850 році У США патентується перший лічильна машина – арифмометр.

1861 – американець Коулмен Селлерс патентує кіноапарат.

1870 – у Львові починається страйк друкарів, перший страйк в Західній Україні.

1924 – ВПС починає щогодинну передачу сигналів точного часу.

1971 – третя команда американців на «Apollo 14» висаджується на Місяць.

1973 – у Торонто (Канада) почалося спорудження самої високою, на сьогоднішній день у світі, телевізійної вежі. Висота споруди 550 метрів.

1976 – американка Мод Талл стала найстарішою в історії водіїв автомобіля, отримавши права у віці 104 років.

1986 – 89-річний Едвін Таундсенд здійснює стрибок з парашутом у Верміліон Бей (штат Луїзіана, США), стаючи таким чином найстаршим парашутистом.

1991 – Столиця Киргизії Фрунзе перейменована у Бішкек.

Про знаменитих світу цього...

У 1836 році народився Микола Олександрович Добролюбов, російський літературний критик.

1840 – Хайрем Стівенс Максим, американський конструктор і промисловець, творець автоматичної гвинтівки, гармати і станкового кулемета «Максим». Заснував в Німеччині гарматний завод.

1878 – Андре Гюстав Сітроен, французький інженер і промисловець, творець відомої автомобільної компанії, який «перевів на французьку» ідею американця Генрі Форда про випуск надійного недорогого автомобіля, доступного для багатьох людей середнього достатку.

1914 – Вільям Сюарда Берроуз, американський письменник, представник біт-покоління.

1943 – Нолан Бушнелл, один з «батьків» індустрії комп'ютерних ігор.

1945 – Шарлотта Ремплінг, англійська кіноактриса («Загибель богів», «Серце ангела», «Смерть серед айсбергів», «Неспокійна Анна», «Нічний портьє»).

1980 – Бред Фіцпатрік, американський програміст, творець «Живого журналу» (LiveJournal).

1985 – Кріштіану Роналду, португальський футболіст.

Не цокаючись...

У 1905 р. в зоопарку Чикаго загинув білий ведмідь. Бідолаха замерз після того, як три дні простояла температура -26 градусів за Цельсієм.

1999 – Василь Леонтьєв, видатний вчений-економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки 1973 року.

Іменини відзначають...

Геннадій, Максим.

comments powered by HyperComments