За Одесу, вогнегасник та Європейський союз

Понеділок, 7 лютого 2011, 08:27
У цей день в 1863 році у Вірджинії (США) Алансон Крей запатентував перший вогнегасник.
вогнегасник

І хоча мова йде не про сленгову пляшку ємністю 0,7 літра, є привід «остудити труби».

Також в цей день...

У 1795 році місто-порт Хаджибей був перейменований в Одесу. Перша згадка про невелике поселення Качибей (Хаджибей) зустрічається в одному з документів XV століття про відправку до Константинополя судів, завантажених зерном. На початку 1760-х років турки побудували там (у північній частині нинішнього Приморського бульвару) невелику фортецю. У ході успішної Російсько-турецької війни 1787-1791 років вона була взята загоном генерала російської армії Осипа Михайловича Дерібаса (Де Рібаса) (1749-1800) у вересні 1789 року. Коли Північне Причорномор'я було повністю звільнено, для його зміцнення взялися за зведення фортець у Тирасполі та Овідіополі і за створення нового портового міста на Чорному морі. У травні 1794 року уряд затвердив проект планування пристані і міста Хаджибея. Будівництвом керували Дерибас та інженер Франц Павлович Деволан. Вже через рік у новому порту швартувалися кораблі, і почалася активна торгівля. За прикладом інших причорноморських міст з давньогрецькими назвами порт був перейменований в Одесу, як того захотіла Катерина II. У її указі від 27 січня (за ст. Ст.) 1795 року згадується місто Одеса, «татарами Хаджибей іменоване».

1826 – ад'юнкт-професор Казанського університету Микола Іванович Лобачевський представив колегам роботу під назвою «Стислий виклад початків геометрії». У ній він запропонував переглянути п'ятий постулат Евкліда про паралельні прямі, і на основі своєї пропозиції створив струнку, логічну неевклідову геометрію, нині носить його ім'я.

1992 – в нідерландському місті Маастрихт міністри закордонних справ і міністри фінансів держав – членів ЄЕС підписують «Договір про Європейський Союз», який передбачає трансформацію ЄЕС у новий економічний, валютний, а в перспективі і політичний Європейський Союз.

Про знаменитих світу цього...

У 1478 році народився Томас Мор, англійський гуманіст, державний діяч і письменник, один з основоположників утопічного соціалізму.

1804 – Микола Андрійович Маркевич, поет, історик України, етнограф.

1812 – Чарльз Діккенс, видатний англійський письменник.

1906 – Олег Антонов, авіаконструктор. Під його керівництвом були розроблені літаки: Ан-2, Ан-8, Ан-10, Ан-12, Ан-14, Ан-22, Ан-24, Ан-26, Ан-28, Ан-32.

1925 – Джералд Малколм Даррел, англійський зоолог і письменник.

1960 – Дітер Болен, німецький музикант, композитор і продюсер (Modern Talking, Blye System).

Не цокаючись...

У 1920 році був розстріляний Олександр Колчак, адмірал, політичний діяч Росії.

У 1960 році помер Ігор Курчатов, видатний радянський фізик-атомник, академік.

У Харкові...

1926 – у Харкові народився Марк Тайманов. Переможець та призер понад 50 великих турнірів, учасник 23 чемпіонатів СРСР, у двох з яких переміг. Чотириразовий чемпіон Європи, чемпіон світу серед молоді, учасник змагань претендентів на першість світу (1953, 1971), олімпійський чемпіон 1956 року. В останні роки двічі ставав чемпіоном світу серед «сеньйорів» – шахістів старше 60 років.

Іменини відзначають...

Олександр, Віталій, Григорій, Кирило, Мойсей, Петро, Пилип.

comments powered by HyperComments