Не думай про секунди звисока. За час, що оперізує Землю

Вівторок, 8 лютого 2011, 08:41
8 лютого 1879 інженер-залізничник Сенфорд Флемінг запропонував ввести універсальний стандартний час, розділивши земну кулю на 24 часові зони. Через чотири роки ця ідея була прийнята на залізницях Північної Америки.
часові пояси

Міжнародна система поясного часу заснована на умовному поділі поверхні земної кулі на 24 часових пояси. На кожен пояс відводиться 15 градусів. За нульовий прийнятий Грінвіцький меридіан. Ширина часового поясу визначена не строго. Вона узгоджується з адміністративними кордонами.

Наприклад, територія Китаю знаходиться в межах п'яти умовних часових поясів, а в країні діє час одного з часових поясів. У США і Канаді деякі часові пояси перевищують 15-градусну ширину в 1.5-2 рази.

Також в цей день...

У 1672 році англійський фізик Ісаак Ньютон робить доповідь про свою теорію природи світла і кольору.

1816 – в поліцейській операції вперше була задіяна собака. В англійському графстві Абердіншир, що на північному сході Шотландії, при арешті злочинної зграї, що займалася контрабандою віскі, поліцейському Малкольму Гіллеспі здорово допоміг бультер'єр, надресирований кидатися спереду на коней, що тікають. Кінь при такому нападі ставав на диби, а вершник опинявся на землі.

1904 – японські міноносці напали на кораблі російської Тихоокеанської ескадри, що стояла в Порт-Артурі. Почалася російсько-японська війна.

1916 – у Цюріху група поетів заснувала рух дадаїзм (франц. dadaisme, від dada коник, дерев'яна конячка, дитячий лепет) – авангардистську літературно-художню течію, що виразилася в окремих скандальних витівках забірних каракулів, псевдочертежах, комбінаціях випадкових предметів.

1994 – побудовано найбільший у світі палац зі снігу та льоду. Такий твір архітектури було зведено в Асахікаві, Хоккайдо, Японія. Палац обсягом 103 591.8 кубометрів і висотою 30.29 метрів був спробою скопіювати південнокорейський замок Сувон.

1996 – уряд України придбав у Англії найстарішу в Антарктиді наукову базу Фарадея, перейменовану в базу Вернадського.

Про знаменитих світу цього...

У 1828 році на світ з'явився Жюль Верн, французький письменник, основоположник наукової фантастики.

1834 – Дмитро Менделєєв, видатний російський хімік, який відкрив Періодичний закон хімічних елементів і що склав Періодичну систему хімічних елементів.

1925 – Джек Леммон, американський актор, володар «Оскара» («У джазі тільки дівчата», «Китайський синдром», «Врятуйте тигра»).

Не цокаючись...

У 1587 році за наказом англійської королеви Єлизавети страчена королева Шотландії Марія Стюарт.

У Харкові...

У 1873 році після отримання розпорядження Міністерства Народної Освіти міський голова і члени міської Управи виробляють «осмотріни всіх вільних і скільки-небудь підходящих квартир» для розміщення Харківського Реального училища. Вибір припав на дім спадкоємців Костюріних на Кінній вулиці. Квартира найнята на 4 роки з платою по 1300 руб. щорічно.

Іменини відзначають...

Аркадій, Варвара, Веніамін, Володимир, Єлизавета, Іван, Йосип, Ксеноффонт, Костянтин, Марія, Петро, Семен, Федір.

comments powered by HyperComments