Віва, академія! Віва, професура! За засновника Харківського університету

Четвер, 10 лютого 2011, 08:33
У 1773 році в селі Кручик, нині Богодухівського району Харківської області, народився Василь Назарович Каразін – громадський діяч, вчений, засновник Харківського університету.
пам'ятник Каразіну

Василю Каразіну належить перша думка про університет у Харкові, він же схилив до цієї думки місцеве дворянство, яке пожертвувало для того 400 тисяч рублів. Інші пожертвування (купецтва та громадян, катеринославського дворянства тощо) отримано було також завдяки впливу Каразіна: він залучив до цієї справи видатних і популярних діячів серед всіх станів.

У Санкт-Петербурзі Каразін провів свою університетську справу через цілий ряд офіційних поневірянь, озброївши проти себе багатьох можновладців, і в той же самий час немало працював і для самого улаштування університету: їздив до Харкова, був там один час єдиним розпорядником всіх справ, вникав у всі дрібниці, розпоряджався сумами.

Харківський університет ще в 1811 р., при виборі Каразіна в почесні члени, заявив, що зобов'язаний своїм існуванням виключно його працям і старанням, і в 1907 році був встановлений пам'ятник його засновникові.

Пам'ятник Каразіну на початку XX ст. розташовувався в Університетському саду на місці нинішнього пам'ятника Т. Г. Шевченка. 6 серпня 2004 пам'ятник Каразіну був встановлений на майданчику перед головним корпусом Університету, де він і стоїть на даний момент.

Також в цей день...

У 1636 році в книзі витрат царського двору з'явилася перша документальна згадка про праску. Описана праска вартістю 5 алтин належав до найпростішого нагрівального типу. Важив близько 10 кілограмів і був монолітним.

1784 – згідно з указом Катерини II порт і фортеця в Криму отримали назву Севастополь.

1937 – створений Ансамбль народного танцю під керівництвом Ігоря Моїсеєва.

2006 – знайдені саркофаги в єгипетській Долині царів.

Про знаменитих світу цього...

У 1890 році народився Борис Пастернак, російський поет і письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1958 року («Доктор Живаго», «Дев'ятсот п'ятий рік», «На ранніх потягах»).

1898 – Бертольд Брехт, німецький драматург, поет, теоретик мистецтва, режисер.

1962 – Кліффорд Лі Бертон, американський музикант, другий бас-гітарист групи Metallica.

1967 – Лора Дерн, американська актриса, відома своїм багаторічним співробітництвом з режисером Девідом Лінчем («Синій оксамит», «Дикі серцем», «Внутрішня імперія»).

1991 – Емма Робертс, американська актриса («Кокаїн», «День святого Валентина»), племінниця Джулії Робертс.

Не цокаючись...

У 1837 році Олександр Сергійович Пушкін помер від рани, отриманої на дуелі.

У 1891 році померла Софія Ковалевська, математик, перша жінка член-кореспондент Петербурзької Академії наук.

1923 – Вільгельм Конрад Рентген, німецький фізик, перший лауреат Нобелівської премії з фізики 1901 року.

Іменини відзначають...

Єфрем, Ісаак.

comments powered by HyperComments