15 лютого – Стрітення Господнє. Сьогодні весна із зимою зустрічаються

Ліна Кажан  |  Вівторок, 15 лютого 2011, 08:42
День Стрітення Господнього – один з найбільших свят православної церкви.
стрітення

Стрітення символізує зустріч Старого і Нового Завітів. Тобто епоху, коли людство перестало жити «неправильно» і вступило в християнство.

Відзначається на сороковий день після Різдва Христового. У цей день Симеон Боготерпімец з радістю дізнався, що нарешті-то скоро помре. Історія цієї людини почалася в середині III століття до нашої ери. На замовлення єгипетського царя Птолемея II він перекладав Святе писання з єгипетського на грецьку. У книзі пророка Ісаї вчений знайшов фразу «Се Діва в утробі зачне, і народить Сина», то прийняв її за помилку і вирішив виправити «діву» на «дружину». Але тут з'явився ангел і повідомив, що помилки тут немає і що Симеону буде надана можливість переконатися в цьому ще за життя.

А через три століття був йому голос в Єрусалимський храм. Прийшов і побачив як Марія з Йосипом принесли туди немовля Ісуса.

«Стрітення» по-слов'янськи означає «зустріч». У народі Стрітення здавна сприймається, як зустріч зими з весною. Говорили, що «в цей день зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє».
  
Також в цей день...

Міжнародний день боротьби з дитячим раком.
День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У 1574 році Іван Федоров видав у Львові першу друковану книгу в українських землях – «Апостол».

1903 – День народження плюшевого ведмедика. 32-річний російський емігрант Морріс Мічтом, який шив в Нью-Йорку ляльок, виготовив іграшку – набитого тирсою ведмедика – і виставив у вітрині своєї крамниці. Ведмедик був миттєво куплений, а за ним і всі наступні. Мічтом моментально відкрив фабрику з виробництва забавних плюшевих телепнів з очима-гудзиками. Купували їх чи то тому, що це була перша лялька для хлопчиків, чи то через підписи Teddy bear, тобто ведмідь Тедді (Теодор – ім'я тодішнього президента Рузвельта).

1919 – Українська національна рада прийняла закон про вживання української мови в державних установах.

1969 – Р.Г. Едвардс з Фізіологічної лабораторії Кембріджського університету, Кембрідж, Англія, вперше здійснює штучне запліднення яйцеклітини людини.

1970 – У США фахівці з IBM винайшли гнучкий магнітний диск (дискету), на якому власники комп'ютерів можуть зберігати інформацію.

1989 – Закінчення виведення радянських військ з Афганістану. Відповідно до Указу Президента України від 11.02.2004 року, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

1989 р. – з`явився Ініціативний комітет відновлення Української Автокефальної Православної Церкви в Україні
.
Про знаменитих світу цього...

У 1564 році народився Галілео Галілей, італійський фізик, астроном, один із засновників природознавства, видатний мислитель Відродження.

1710 – Людовик XV, який увійшов в історію висловлюванням: «Після нас – хоч потоп».

1866 – Микола Василенко, український історик і політичний діяч.

1972 – Наталя Гусєва, яка зіграла роль Аліси Селезньової в фільмах «Гостя з майбутнього», «Пурпурна куля».

1898 р. – Олександр Євтухів, начальник штабу 1-го полку Вільного козацтва у Києві, отаман 1-го партизанського загону Окремого ударного корпусу.
1943 р. – Анатолій Колісниченко, прозаїк, літературознавець, лауреат премій ім. Ю. Яновського та ім. О. Гончарова.
1946 р. – Павло Стороженко, прозаїк, поет, перекладач, лауреат премії ім. О. Ковіньки.
1948 р. – Наталія Віргуш, поетеса, лауреат літературної премії ім. В. Симоненка.
1953 р. – Леонід Куценко, критик, автор понад 30 книжок, лауреат премії ім. Є. Маланюка та премії Фонду Воляників-Швабінських Фундації Українського вільного Університету (США).
1957 р. – Дмитро Стельмах, перекладач. Перекладає з англійської, французької, іспанської мов. У його перекладах надруковано твори М. Твена, Р. Бредбері, Дж. Фаулза, Р. Чандлера, К. Прічард, Б. Тарт, П. Форнагебла, Д. Трамбо, Г. Маркеса, С. Раміреса та ін.
1960 р. – Олександр Жовна, прозаїк.
1961 р. – Галина Железняк, директор Харківського планетарію.
1966 р. – Лідія Дяченко, поетеса, прозаїк.

Не цокаючись...

У 1857 році помер Михайло Глінка, російський композитор.

1930 р. – загинув Степан Блажевський, черкаський отаман.
1965 р. – Іван Баб`юк, сотник УГА та освітній діяч.
1979 р. – Павло Шандрук, комбриг 3-ї Залізної дивізії Армії УНР, головнокомандувач УНА (1945 р.).
1992 р. – Валентин Сім`янцев, козак полку Чорних запорожців, скульптор, автор спогадів.
2006 – Андрій Петров, композитор, написав музику до фільмів «Я крокую по Москві», «Бережися автомобіля», «Осінній марафон», «Службовий роман», «Жорстокий романс».

У Харкові...

У 1903 році в Харківському драматичному театрі «була поставлена малоросійська оперетка Котляревського «Наталка Полтавка».

Іменини відзначають...

Гавриїл, Зінаїда.

comments powered by HyperComments