1 березня всім котам – масниця

Вівторок, 1 березня 2011, 08:37
Перший день весни багатий на свята. З невеликою перервою між першою та другою, а також наступними подіями ми про них і розповімо.
кіт

У перший день першого весняного місяця за стихійно сформованою традицією відзначається Всесвітній день котів. Фелінологія (наука про кішок) стверджує, що кішки – це розумні тварини, і якщо, на відміну від собак, вони не приносять кинуту господарем палку, то лише тому, що «кішка не вважає себе зобов'язаною виконувати дурні накази людини».

У Всесвітній день цивільної оборони в якості профілактичних засобів індивідуального захисту від сірих буднів рекомендується активне використання будь-яких міцних напоїв. В особливо великих обсягах.

З офіційних свят можна виділити Міжнародний день боротьби з наркоманією і наркобізнесом і Національний день кольорових жінок у США.

А японці сьогодні борються за мир за допомогою бікіні. Свято це так і називається: Національний день боротьби за мир в Японії – День Бікіні. 1 березня 1954 США виробили вибух водневої бомби на атолі Бікіні. Потужність цього вибуху була еквівалентна вибуху тисячі бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі. Жертвами випробувань стали рибалки декількох японських риболовецьких шхун – більшість з них померли від променевої хвороби, не доживши й до 60 років.

Також в цей день...

У 1555 році Нострадамус опублікував свою книгу прогнозів. Спори про правдивість пророцтв Нострадамуса продовжуються до цих пір, адже тлумачити його катрени можна як завгодно, підлаштовуючи їх під будь-який час і майже під будь-якого правителя. Зараз вже важко встановити, чи були пророцтва результатом спадкового дару ясновидіння або це просто галюцинації.

1565 – португальці заснували в Бразилії колонію: белоштанний місто, який спочатку називався Сан-Себастьян де Ріо-де-Жанейро.

1869 – Дмитро Менделєєв склав таблицю періодичних елементів.

1872 – у Йеллоустоун утворений перший в світі національний парк.

1966 – радянська станція «Венера-3» стала першим об'єктом, що досягли Венери. Автоматична міжпланетна станція «Венера-3» доставила на поверхню планети перший вимпел. Так була прокладена перша міжпланетна траса і була доведена можливість досягнення планет Сонячної системи.

1991 – шахтарі Донбасу почали страйк, вперше висунувши політична вимога – відставки Горбачова.

1998 – у Нью-Йорку здійснене перевезення будівлі рекордної ваги – перевезений театр вагою 3400 тонн.

Про знаменитих світу цього...

У 1445 році з'явився на світ Сандро Боттічеллі, великий італійський живописець епохи Відродження.

1810 – Фредерік Шопен, знаменитий польський композитор і піаніст-віртуоз.

1904 – Гленн Міллер, американський музикант, керівник свінгового оркестру, що носить його ім'я.

1937 – Євген Дога, молдавський композитор, автор музики до фільмів «Табір іде в небо», «Мій ласкавий і ніжний звір», «Самотнім надається гуртожиток», «Валентин і Валентина».

1938 – Борислав Брондуков, актор, народний артист Української РСР («Афоня», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Зелений фургон»).

1963 – Томас Андерс (справжнє ім'я Бернд Вайнгдунг), відоме німецьке поп-диво, соліст групи «Modern Talking».

1980 – Анна Семенович, співачка, актриса і шоу-фігуристка, екс-солістка групи «Блестящие».

Не цокаючись...

У 1807 році помер Микола Рєзанов, російський державний діяч, один із засновників Російсько-Американської компанії. Історія подорожі Рєзанова відома по мюзиклу «Юнона» і «Авось» (вірші Андрія Вознесенського, музика Олексія Рибникова).

У 1995 році в під'їзді будинку на Новокузнецькій вулиці вбили Владислава Лістьєва, російського журналіста, телеведучого (програми «Погляд», «Поле Чудес», «Тема»), першого генерального директора ОРТ.

У Харкові...

У 1878 році укладено контракт з водопровідним суспільством на предмет влаштування у Харкові водогону. За контрактом компанія «А.К. Рейс і К.К. Ділл» отримала виключне право на влаштування та експлуатацію водопроводу для постачання Харкова водою« у кількості до 500 тис. відер на добу, як для суспільного, так і для приватного вжитку, протягом 45 років з дня відкриття водопостачання».

1904 – харківський водопровід «перейшов в руки міста. Міське самоврядування прийшло до миролюбному угодою з водопровідниками, виснажували місто нескінченними, в тому числі і судновими, процесами ». Після переговорів дума постановила клопотати про випуск облігаційної позики в 1.5 млн руб., з яких 1.25 млн надходило на користь водопровідників, а решта 250 тисяч – на посилення водопостачання. Викуп водопроводу став великим успіхом міської думи, тому що він не тільки дав можливість місту бути безумовним господарем такої важливої галузі міського господарства, як водопостачання, але відкрив нову дохідну статтю: в 1904 році, в перший рік після переходу водопроводу у власність міста, «він дав, за сплатою відсотків і погашення за позикою, 50 тисяч рублів чистого прибутку».

Іменини відзначають...

Данила (Данило), Ілля, Павло, Юліан.

comments powered by HyperComments