У день народження мікрофона голосно заявимо про себе

П'ятниця, 4 березня 2011, 08:37
У 1877 році людство отримало можливість голосніше самовиражатися: американський винахідник Еміль Берлінер створив мікрофон.
мікрофон

Правда, в історії з мікрофоном не все так просто. За рік до цього Олександр Белл також створив мікрофон, що називався, щоправда, рідинним передавачем. Рідинний передавач був представлений на філадельфійської виставці, присвяченій сторіччю американської революції. Там-то його і побачив Берлінер і вирішив, що зможе зробити прилад не гірше.

Берлінер зумів очистити і посилити передаються звуки і винайшов, таким чином, своєрідний телефонний передавач з нещільним контактом, який назвав мікрофоном. Завдяки удосконаленням Берлінера телефон перестав бути просто технічною новинкою і став ефективним засобом зв'язку, здатним передавати звуки на великі відстані.

Коли Белл дізнався про мікрофон, він почав судитися з Берлінером, але суд несподівано став на бік Берлінера. Тоді Белл вирішив піти іншим шляхом – патент, виданий Берлінер, був викуплений за 50 тисяч доларів, а сам винахідник був прийнятий у Bell Telephone Company на постійне платню в якості головного фахівця з телефонного техніці.

Також в цей день...

У 1813 році вперше в історії офіційних прийомів на церемонії інавгурації президента США Дж. Медісона було подано морозиво.

1818 – у Москві відбулося відкриття пам'ятника Кузьмі Мініну і князю Пожарському.

1880 – в американській газеті «Нью-Йорк Дейлі Графік» опублікована перша у світі репродукція фотографії.

1918 – Центральна Рада прийняла постанову про реєстрацію громадянства в Україну.

1955 – японська фірма «Соні» приступила до випуску кишенькових транзисторних радіоприймачів.

1965 – приймається указ Президії Верховної Ради СРСР про покарання осіб, винних у злочинах проти миру і людяності та воєнних злочинах, незалежно від часу вчинення злочинів.

1966 – Джон Леннон заявив, що ансамбль «Бітлз» став популярнішим, ніж Ісус Христос. У відповідь на це шокуюче висловлювання в «біблійному поясі» (Південь і Середній Захід США) спалюються платівки із записами музики цієї групи.

1968 – тенісні авторитети проголосували за допуск професійних гравців у Вімблдон, перш відкритий тільки аматорським гравцям.

1990 – в СРСР проходять перші альтернативні вибори народних депутатів.

1999 – надходить у продаж книга Моніки Левінські «Історія Моніки» про її стосунки з Біллом Клінтоном.

Про знаменитих світу цього...

У 1678 році народився Антоніо Вівальді, італійський композитор і скрипаль. У величезному спадщині Вівальді безліч опер, а також духовних творів. Проте як сучасники, так і наступні покоління вище всього ставили інструментальні твори Вівальді, перш за все концерти.

1870 – Євген Патон, український академік – фахівець з електрозварювання і мостобудування, творець Інституту електрозварювання і автор моста Патона в Києві.

1925 – Поль Моріа, видатний французький композитор, аранжувальник і диригент.

1937 – Юрій Сенкевич, російський мандрівник, телеведучий.

1951 – Кріс Рі, британський співак, музикант, актор, автор знаменитих Road To Hell, Looking For The Summer, Josefine.

1954 – Борис Моїсеєв, російський шоумен, танцівник, вокаліст.

Не цокаючись...

У 1832 році помер Жан-Франсуа Шампольон, французький історик-орієнталіст, засновник єгиптології.

1852 – Микола Васильович Гоголь, наш великий письменник.

1992 – Євген Євстигнєєв, актор театру і кіно.

Іменини відзначають...

Архип, Євген, Лев, Макар, Максим, Филимон.

comments powered by HyperComments