Алло, гараж! П'ємо за телефон «без панночок і проклять»

Середа, 9 березня 2011, 18:09
Якщо вірити свідченням очевидців, у цей день людина, піднявши телефонну трубку, почув звернені до нього слова.
атс

10 березня 1876 року, через три дні після отримання патенту на винайдений ним телефон, Олександр Белл вперше зумів додзвонитися до свого помічника Томаса Уотсона, що знаходиться в сусідній кімнаті, сказати йому: «Містер Уотсон, зайдіть до мене. Ви мені потрібні», – і той зрозумів, що хотів шеф. Правда, досліди проходили вже рік, і, можливо, Уотсон, чудово знав, чого хоче винахідник, просто вирішив зробити йому приємне, так як пройшло ще чимало часу, перш ніж був створений апарат, що дозволяв добре розуміти людську мову.

Але на цьому «телефонні» свята сьогодні не закінчуються. 10 березня 1889 року американський бізнесмен з міста Канзас-Сіті (штат Міссурі) Алмон Строуджер запатентував автоматичну телефонну станцію, чим заслужив титул «батька всіх АТС». Причина, яка спонукала його створити свій винахід, досить курйозна і цілком гідна наступного епіграфа: «Якщо філософ зміг стати трунарем, то чому б трунареві не стати критиком?»

Строуджер був... трунарем. І бізнес його в місті Канзас-Сіті процвітав, але рівно до тих пір, поки дружина одного з головних конкурентів не влаштувалася телефоністкою на комутатор місцевої станції. Працювала жінка на славу. З моменту її працевлаштування справи Строуджера прийшли в занепад. І не дивно, адже всякий клієнт, що потребує похоронних послуг, стараннями дамочки минув номер невдалого Строуджера, потрапляючи прямо до расчетливому дружину телефоністки.

Але Алмон Строуджер не опустив руки, і, рятуючи власний бізнес, став винахідником декадно-крокового шукача, що виключає необхідність використання оператора для встановлення з'єднання з конкретним абонентом. АТС Строуджера, що вступила в дію в 1892 році, отримала популярність як «телефон без панночок і проклять».

До речі, до цих пір значну частину парку загальноміської телефонної мережі у великих містах нашої країни складають горезвісні автоматичні телефонні служби декадно-крокового типу.

Також в цей день...

У 1812 році були опубліковані перші два розділи поеми Джорджа Байрона «Паломництво Чайльд Гарольда». «Я прокинувся одного ранку і виявив, що знаменитий», – писав він потім.

1862 – у США входять в обіг перші паперові гроші.

1878 – у Женеві було випущено кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Григоровича Шевченка.

1880 – російський фізик А. Г. Столєтов відкрив фотоефект.

1910 – на екрани вийшов фільм Девіда Уорк Гриффіта «У старій Каліфорнії». Сам по собі він не примітний у порівнянні з іншими роботами майстра, але поклав початок розвитку центру кіноіндустрії США. Режисер знімав історію кохання іспанської дівчини й майбутнього губернатора Каліфорнії поблизу Лос-Анджелеса. Містечко Голлівуд з різноманітним ландшафтом перетворилося на улюблене місце кінематографістів, сюди стали переїжджати всі кіностудії.

1967 – у Мехіко народжуються близнюки – вісім чоловік. Це перший подібний зареєстрований випадок.

1995 – у Японії зліпили найвищий сніговик у світі – висотою 29.43 метра.

1999 – у Центральному будинку кіно в Москві режисера Микиту Михалкова закидали яйцями.

Про знаменитих світу цього...

1926 – Олександр Зацепін, російський композитор, автор музики до багатьох популярних фільмів («Земля Саннікова», «Жінка, яка співає», «31 червня», «Операція «И» та інші пригоди Шурика», «Кавказька полонянка», «Дванадцять стільців», «Діамантова рука», «Іван Васильович змінює професію»).

1940 – Чак Норріс, зірка Голлівуду, майстер бойових мистецтв, відомий як рудобородий техаський рейнджер.

1946 – Володимир Гостюхін, актор театру і кіно, народний артист Білорусі та улюблений всіма далекобійник.

1958 – Шерон Стоун, голлівудська зірка, жінка, яка будить всі умовні і безумовні інстинкти.

Не цокаючись...

У 1861 році помер наш Кобзар, Тарас Григорович Шевченко, український поет і художник.

1940 – Михайло Булгаков, письменник і драматург.

2001 – Володимир Ворошилов, автор, режисер і ведучий передачі «Що? Де? Коли?».

2003 – Марина Ладиніна, кіноактриса («Трактористи», «Свинарка і пастух», «О шостій годині вечора після війни», «Сказання про землю Сибірську», «Кубанські козаки»).

2004 – Борислав Брондуков, актор, народний артист Української РСР («Афоня», «Табір іде в небо», «Гараж», «Осінній марафон», «Вас чекає громадянка Никанорова», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона»).

У Харкові...

1868 – облаштування на території Харкова Курсько-Харківсько-Азовської залізниці вимагало «великих жертв» з боку міста. «Міська громада, гаряче співчуваючи цій справі, вважала себе зобов'язаною взяти участь у відчуженні майна, що мали відійти під залізницю, і тому вироком 10 березня 1868 постановило віддати безоплатно всі, що власне місту належать, потрібні для дороги місця».

Іменини відзначають...

Тарас.

comments powered by HyperComments