Булькаємо при розливі за марсіанські хроніки

Субота, 12 березня 2011, 08:36
Якщо ви сьогодні будете голосно булькати – нічого страшного. Тому що саме в цей день у 1923 році Лі Де Форест «закрив» епоху німого кіно. Форест продемонстрував «фонофільм», ніж, треба визнати, дуже здивував тодішніх кіноманів. Ще б пак! Адже тепер на чорно-білому екрані не тільки кривлялися, але ще й розмовляли.
булькає

А щоб не ламати голову над черговим тостом, можна приєднатися до найчисленнішої нації Землі і ударною працею відзначити День посадки дерев у Китаї, а можна відразу випасти в астрал на честь того, що в 1974 році автоматична станція «Марс-6» приземлилася на поверхню «червоної планети».

Також в цей день...

У 1839 році на прем'єрі балету Жана Шнейцхоффера «Сильфіда» вперше використано сукні під назвою «пачка» – з пишною спідницею багатошарової.

1896 – у Петербурзі в приміщеннях університету за допомогою винайденого О. Поповим приладу була передана перша в світі радіограма.

1899 – відбувся перший в Росії міжнародний хокейний матч. Це відбулося в Петербурзі, у Тучкова моста, прямо на льоду Малої Неви. Грала вітчизняна команда «Спорт» і команда англійців, які проживали в російській столиці. Рахунок 4:4.

1911 – доктор Флетчер з Рокфеллерівського інституту відкрив причини дитячого церебрального паралічу.

1918 – Москві було повернуто статус столиці Росії.

1924 – польський військовий міністр генерал Владислав Сікорський заборонив службовцям у міністерстві жінкам носити шовкові панчохи й «іншу дамську дребедень».

1933 – президент Німеччини Гінденбург заборонив республіканський прапор і наказав вивішувати пліч-о-пліч імперський і нацистський прапори.

1940 – був підписаний договір про завершення 105-денний «незнаменітой» радянсько-фінської війни, починаючи з 30 листопада 1939 року. Договір підписали після нетривалих переговорів у Москві. Згідно з цим документом кордон між СРСР і Фінляндією зрушувалася на 150 кілометрів вглиб останньої, а Карельський перешийок разом з Виборгом, відповідно, відходив до Радянського Союзу.

1969 – Пол Маккартні одружився на Лінді Істман. А Джордж і Патті Харрісони були затримані за зберігання наркотиків. Судячи з усього, весільна вечірка вдалася...

2004 – розпорядженням голови Держкомспорту Росії В'ячеслава Фетисова кіберспорт, під яким розуміються комп'ютерні ігри, визнаний офіційним видом спорту в Російській Федерації.

Про знаменитих світу цього...

У 1613 році народився Андре Ленотр, французький архітектор, видатний планувальник парків. Головною роботою творця королівських парків в Сен-Жермен, Фонтенбло, Шантійі, Сен-Клу, Тюїльрі стала планування ансамблю Версаля з величезним парком.

1685 – Джордж Берклі, англійський філософ, представник суб'єктивного ідеалізму, єпископ у Клойне (Ірландія), засновник сучасного реалізму.

1831 – Клемент Студебекер, американський промисловець, засновник знаменитої сімейної фірми.

1914 – Лідія Компанієць, українська поетеса і сценаристка.

1973 – Зураб Соткілава, грузинський і російський оперний співак-тенор.

1939 – Аркадій Північний (справжнє ім'я Аркадій Дмитрович Звездін), виконавець блатних пісень («Гоп зі смиком», «Курча смажений», «На Дерибасівській відкрилася пивна»).

1940 – Григорій Горін, драматург, прозаїк, письменник-сатирик.

1946 – Лайза Мінеллі, американська актриса, співачка, володарка «Оскара» («Кабаре», «Нью-Йорк, Нью-Йорк», «Поліцейський з найму»).

Не цокаючись...

У 1925 році помер Аркадій Аверченко, російський письменник-сатирик.

1955 – Чарльз Паркер, відомий джазовий саксофоніст.

У Харкові...

У 1850 році Харків пробує перейти від освітлення ліхтарів, що використовують конопляну олію, до спиртових ліхтарів. У березні з господарського департаменту міністерства внутрішніх справ був виписаний для проби спиртової ліхтар, «і після його схвалення почали влаштовуватися такі ж ліхтарі і для освітлення харківських вулиць». Втім, заміна масла спиртом йшла повільно: протягом 1854 – 1855 р.р. в центрі міста встановлено всього 142 спиртових ліхтаря.

Іменини відзначають...

Антон, Антоніна, Нестор, Прокіп.

comments powered by HyperComments