Пі-дата без цензури: печемо пі-ріг для Ейнштейна

Понеділок, 14 березня 2011, 08:33
Сьогодні весь світ відзначає досить-таки незвичайне свято – «День числа Пі». Це неофіційне свято придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць / число) дата 14 березня – 3 / 14 – і час 1:59 збігається з першими розрядами числа π = 3.14159).
пі

Фахівці вважають, що це число було відкрите вавилонськими магами. Воно використовувалося при будівництві знаменитої Вавилонської вежі. Проте недостатньо точне числення значення Пі привело до краху всього проекту. Можливо, що ця математична константа лежала в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.

У цей день читають хвалебні промови на честь числа π, його ролі в житті людства, малюють антиутопічні картини світу без π, печуть і їдять пі-ріг із зображенням грецької букви "пі" або з першими цифрами самого числа, п'ють напої й грають в ігри , що починаються на «пі», вирішують математичні головоломки і загадки, водять хороводи навколо предметів, пов'язаних з цим числом.

Примітно, що свято числа Пі збігається із днем ​​народження одного з найбільш видатних фізиків сучасності – Альберта Ейнштейна, автора теорії відносності, лауреата Нобелівської премії з фізики 1921 року, який народився в 1879 році.

Також в цей день...

У 1797 році американець Елі Вітні отримав патент на машину для очищення бавовняного волокна.

1808 – Франц Йосип Галль представив книгу «Дослідження нервової системи взагалі і мозку зокрема»

1900 – слідом за провідними країнами Європи, а також Японією і Росією, США узаконили "золотий стандарт»

1924 – в СРСР був спущений на воду перший торпедний катер «Первісток», сконструйований Андрієм Тупольовим.

1942 – в умовах воєнного часу президент США Франклін Рузвельт звернувся до губернаторів з проханням обмежити на дорогах швидкість 40 милями на годину для великої збереження покришок.

1946 – Ернест Хемінгуей після трьох розлучень одружився на Мері Уелш, з якою не розлучався до своєї смерті. Він зустрівся з нею в 1944 році у Франції і вже на восьмий день знайомства запропонував стати його дружиною. Те, що він був одружений, а вона заміжня, для нього не було перешкодою.

1956 – американська компанія Ampex продемонструвала перший в історії відеомагнітофон.

1958 – створена перша українська ЕОМ «Київ».

1958 – засновано премію Греммі.

2000 – американський «батько жахів» Стівен Кінг став першим у світі письменником, який опублікував свій твір в Інтернеті (за день його прочитали 2 млн осіб).

Про знаменитих світу цього...

У 1804 р. народився Йоганн Штраус-батько, австрійський композитор, скрипаль, диригент, творець віденського вальсу.

1879 – Альберт Ейнтштейн, фізик. Найбільшу популярність Ейнштейну принесла теорія відносності, викладена ним вперше в 1905. В умах багатьох людей ім'я Ейнштейна також пов'язане з атомною проблемою. Дійсно, розуміючи, якою трагедією для людства могло б виявитися створення у фашистській Німеччині атомної бомби, він в 1939 направив президенту США лист, що послужило поштовхом для робіт у цьому напрямку в Америці.

1933 – Майкл Кейн, британсько-голівудський актор («Міс Конгеніальність», «Правила виноробів», «Тихий американець»).

1947 – Біллі Крістал, голлівудський актор («Коли Гаррі зустрів Саллі», «Аналізуй це»).

1962 – Ігор Кондратюк, український телеведучий і продюсер.

1980 – Неллі Уварова, російська актриса, яка здобула славу роллю Каті Пушкарьової у серіалі «Не родись красивой».

Не цокаючись...

У 1883 році світ втратив великого філософа і основоположника теорії комунізму, Карла Маркса.

У 1932 році помер Джордж Істмен, винахідник камери Kodak

У Харкові...

1894 – Згідно Положення 14 березня 1894 місто, «крім постійно мешкаючих військ, повинно розміщувати і утримувати війська, що проходили через місто». У воєнний час, при частих пересування військ, місту «довелося доплачувати вельми чутливо».

Іменини відзначають...

Антон, Антоніна, Євдокія, Нестор.

comments powered by HyperComments