Таємниці історичних харківських двориків у творчості сучасників

Дарія Гриценко  |  Субота, 30 березня 2013, 11:06
Для тих, хто добре знає місто і для кого Харків лишається невідомим, для всіх, кого просто цікавить образотворче мистецтво, у бібліотеці НТУ «ХПІ» триває виставка робіт з живопису і графіки під назвою «Таємниці харківських двориків».
Таємниці історичних харківських двориків у творчості сучасників

Представлені роботи – результат творчості харківських художників, студентів різних вузів, фотохудожників. Одна з організаторів Ірина Андріївна Рубаєва люб’язно розповіла про виставку, її ідею та втілення.

Проект «Харківські дворики» створений більше 3-х років тому Михайлом Михайловичем Красиковим – доцентом кафедри етики, естетики та історії культури НТУ «ХПІ». За час свого існування проект зібрав багато робіт, які експонуються у Художньому музеї, музеї К.Шульженко та в музеї у селі Пархомівка.

Дворик на вулиці Скрипника

Мета художнього проекту – відтворення і збереження міста у зображенні. Це наче зупинитись у часі, зберегти зникаючі дворики і будівлі старого Харкова, його особливий дух, такий відчутний на центральних вулицях. Виставка, що проходить зараз у бібліотеці «ХПІ» організована музеєм «Слобожанські скарби, який діє при вищезгаданій кафедрі. Ми бачимо на картинах старі садиби,  напівзруйновані сходи домівок, великі арки і знайомі усім фасади.

Дворик будинку, де мешкав Бунін

«Харків чомусь завжди приваблював відомих людей, - каже Ірина Андріївна, - багато видатних діячів культури народились у Харкові і роз’їхались по всьому світу.» Є на виставці картини із зображеннями будинків та дворів, в яких мешкали деякі відомі особистості. Наприклад, дворик будинку, де жив колись І.Бунін (вул. Воробйова,12) або Шаляпінська тераса (будинок професора Сурукчі, вул. Чубаря, 7/9).

"Весна на Римарях"

Хоча не всі роботи проекту «Харківські дворики» увійшли до експозиції, там є що подивитись. Виставка діятиме до середини квітня і, можливо, буде продовжена до кінця місяця.

У глибині двору-колодязю

comments powered by HyperComments