Муніципальна галерея представила проект «Харківська школа фотографії» (фото)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 18 листопада 2014, 12:13
17 листопада в харківській Муніципальній галереї відбулася презентація проекту «Харківська школа фотографії: від совецької цензури до нової естетики».
Муніципальна галерея представила проект «Харківська школа фотографії» (фото)

На ній представлено фотографії, зроблені в 70-80-ті роки минулого століття. Це роботи представників Харківської школи фотографії, яким свого часу доводилося працювати в умовах жорсткої цензури та постійного контролю з боку совєтської влади.

«В грошовому плані було неважко, адже в порівнянні з сучасними цінами це все коштувало копійки, – розповів фотограф Олег Мальований, – але в ідеологічному було важко, адже ми робили фотографії, які не розуміли ні партійні діячі, ні представники органів. Для них ця фотографія була шкідливою, незрозумілою. Багатьом з нас довелося зазнати переслідувань. Мої роботи пропадали. Чимало з них зникло на пошті, коли я їх відсилав на зарубіжні виставки. Вони до мене так і не повернулися. Крім того, за мною буквально стежили: куди, що, з ким я спілкуюсь і з ким зустрічаюсь. Тобто була така жорстка «опіка» з боку "органів". Все це закінчилось коли розпочалась т.зв. "Пєрєстройка". Тоді їм було не до цього».

Світлини, які представив Олег Мальований, були виконані в техніці накладання двох слайдів. «Ця картина називається «Куди?», – повідомив він, – це був 1978 рік. Я передчував Афганську війну».

Група «Время» виникла в 1971 році. До неї увійшли Олег Мальований, Борис Михайлов, Олександр Супрун, Євген Павлов, Юрій Рупін, Геннадій Тубальов, Олександр Ситниченко, а згодом до них приєднався Анатолій Макієнко. Не зважаючи на те, що їх роботи відрізнялися за тематикою, всі вони відповідали власній «теорії удару» – вони мали бути авангардними по формі і хвилювати уяву глядача.

«Мистецтво соціалістичного реалізму мало свої закони і канони, – розповів один з кураторів виставки Ігор Манко, – і заслуга групи «Время» полягає в тому, що вони змогли з-під цього пресу виповзти, визволитися. Крім того, вони ще змогли створити нову естетику фотографії».

Виставка триватиме до 21 листопада.

comments powered by HyperComments