В Харкові розпочався тиждень української філософії

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 21 листопада 2014, 13:41
20 листопада в Харкові стартував цикл лекцій під назвою «Тиждень української філософії». Розпочався він з лекції «Універсалії філософії Григорія Сковороди і виклики ХХІ сторіччя», яку прочитала заступник директора Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди Олена Рибка.
В Харкові розпочався тиждень української філософії

В своїй лекції Олена Рибка окреслила найбільш характерні риси та універсалії філософії українського мислителя – кордоцентризм, себепізнання, свобода як найвище благо і разом з тим – відповідальність.

«Сковороду не можна сприймати тільки в раціоналістичних традиціях, – наголошувала лекторка, – не можна сприймати його філософію як ratio. Це найперше cordo. Найперше – усвідомлення серця. І зрештою, в цьому сила українського народу. Сила в тому що ми вміємо почувати, відчувати, співчувати. В тому що сьогодні ми інколи думаємо серцем. Потім включається мозок і ми думаємо, що все це страшно, що цього неможна робити, що це неможливо зробити. Але серце завжди бачить більше».

Чимало було сказано про сковородівську науку про щастя й сродну працю. «Власне, думка Сковороди що щастя всім і кожному дається і не залежить від конкретного чину чи сану, дає можливість повернутися до усвідомлення своєї сродної праці, своєї власної місії, – розповіла Олена Рибка, – коли у нас немає потреби шукати щастя тільки в тому щоб стати губернатором Харківської області або в тому щоб поїхати за кордон, ми отримуємо можливість робити те, чого нам по-справжньому хочеться. І, власне, Сковорода говорить що тільки суспільство людей, яке виконує свою сродну працю, може бути щасливим».

23 листопада о 15.00 відбудеться кіновечір «О. Довженко та його «Звенигора»» та презентація книги П'єра Адо «Що таке Антична Філософія», яка вперше виходить українською мовою. 27 листопада о 19.00 Надія Степанівна Корабльова, доктор філософських наук, професор, прочитає лекцію під назвою «Українська ідентичність як соціальний конструкт». Заходи пройдуть за адресою: м. Харків, ст. м. «Історичний музей», вул. Римарська 19, оф. 31 (біля філармонії).

comments powered by HyperComments