Загадка звучання скрипок Страдіварі криється в особливому рецепті лаку. Майстер з Харкова Валентин Тимошенко розгадав цю таємницю

Вівторок, 15 вересня 2015, 10:40
Скрипки цього майстра мають неперевершене звучання, з яким не можуть зрівнятися інструменти сучасних фахівців. Усе це про музичне творіння Страдіварі. Нещодавно харківській знавець смичкових інструментів Валентин Тимошенко розв’язав загадку звуків «королеви» струнних епохи Відродження.
Загадка звучання скрипок Страдіварі криється в особливому рецепті лаку. Майстер з Харкова Валентин Тимошенко розгадав цю таємницю

Таку новину Валентин Тимошенко повідав під час брифінгу 14 вересня. За його словами, він винайшов втрачену технологію скрипкових майстрів минулого. Таємниця  музичного інструмента Страдіварі безпосередньо має зв'язок з живописом художників епохи Відродження. Тимошенко розповів, що ним вперше була вдосконалена технологія Андреа Аматі. За переконанням Тимошенка, майстер того часу взяв на озброєння спеціальний лак для майстрів Відродження, котрий і заклав у підґрунті власного рецепту.

Як вважає харківський майстер смичкових, таємниця прекрасного звучання скрипок криється у рецепті лаку, яким полірують, а ще в тому, що, починаючи від перших етапів створення  музичного «дива», інструмент піддавали жорсткій контактній технічній обробці.

За твердженням Тимошенка, кожну деку скрипки просочували потрібним розчином. Наступний крок – нанесення на внутрішню частину інструмента спеціального підґрунтя, потім починалося найголовніше – контактна термічна обробка високою температурою. Усе це робилося спеціальними інструментами – мідними стрижнями з рукояттю, які ретельно полірували. Мета цього процесу – зробити дуже щільною внутрішню частину скрипки, і прогнути  якогомога міцніше обидві деки назовні.

За словами майстра, іноді ці дії повторювали, а після цього поверхню лакували і все повторювали знову. Лак, грунт, пропитка під впливом температури оброблялися і робилися ще щільнішими, із дереву виходив зовсім інший матеріал.

 

comments powered by HyperComments