В театрі ім. Т.Г. Шевченка відбувся перформанс, присвячений Миколі Кулішу (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 4 листопада 2015, 11:21
3 листопада в Харкові згадували українських митців, які в 30-ті роки минулого століття були репресовані совєтською владою.
В театрі ім. Т.Г. Шевченка відбувся перформанс, присвячений Миколі Кулішу (фото)

Тоді на початку 1930-х років під час масових «чисток» найкращих представників творчої інтелігенції етапом відправили на Соловки. Тоді урочищі Сандармох, що на півдні Карелії, починаючи з 27 жовтня і до 4 листопада було розстріляно 1111 в’язнів, серед який 290 були українцями. Це масове вбивство совєтська влада приурочила до 20-х роковин Жовтневої революції.  

Того дня в Харкові відбулася низка заходів, присвячена українським діячам культури тих років. Розпочалася вона із зустрічі ««Березіль» Курбаса», яка відбулася на Театральному майдані. Після цього в драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка пройшов студентський перформанс, присвячений українському письменнику та драматургу Миколі Кулішу. Саме театральне дійство складалося з двох частин. Перша була присвячена спогадам одного із таборових в’язнів про Миколу Куліша, про те, якою людиною він себе показав в таких вкрай складних умовах. А друга частина була основана на його листах, де він мріяв про новий театр.

Після закінчення театрального перформансу працівниця Літмузею Ольга Черемська провела екскурсію по місцям, які були знаковими для діячів культури тих часів. Екскурсантів чекали такі локації, «Легендарна Сумська, 13», «Будинок Саламандри, Шевельов», «БахчиЧурайский фонтан», «Година папуги» та «Площа П'яти кутів». Завершився маршрут вже в Літературному музеї.

Фоторепортаж 

comments powered by HyperComments