Східна політика очима польського дипломата (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 25 березня 2016, 11:10
У харківський книгарні «Є» пройшла презентація книги відомого польського дипломата Маріуша Машкевича під назвою «Східна польська політика у ХХ - на початку ХХІ ст.: концепції та інтерпретації».
Східна політика очима польського дипломата (фото)

Презентація відбулася у формі проблемної дискусії, участь в якій взяли сам Маріуш Машкевич, Володимир Маслійчук та Сергій Страшнюк. Модерував захід доцент кафедри всесвітньої історії ХНПУ ім. Г.С. Сковороди Сергій Сєряков, який і ознайомив присутніх зі змістом книги.

«Видання написане на основі польського монографії, яка називається «Між ідентичністю та безпекою», – розповів Сергій Сєряков, – ця праця вийшла друком в 2013 році у Вроцлаві. В ній розглядаються широке коло питань, пов’язаних зі східною політикою Польщі в ХХ – початку ХХІ століття. Пан Маріуш розглядає як головні концепції польської східної політики, визначаючи її практичний вимір, так і те, яким чином вони втілювалися по відношенню до Литви, України, Білорусі та Калінінградської області Російської Федерації. Тобто, найближчих територіальних сусідів Польщі».

Українське видання було адаптоване для українського читача. «Що стосується українського перекладу, то він не збігається з польським, – зазначив Сєряков, – він адаптований, власне, до української тематики. Тут головна оптика зосереджується саме на українській проблематиці. Праця складається з двох частин. Перша носить історико-територіальний характер. В ній зглядаються головні польські концепції східної політики, починаючи від стовпів польської державності ХХ століття».

Це не перший публічний захід за участю Маріуша Машкевича. До цього польський дипломат прочинав відкриту лекцію під назвою «Польська політика щодо України, Білорусі та Росії: історія і сучасність» в ХНУ ім. В.Н. Каразіна. 

comments powered by HyperComments