«Метанойя»: призначення поета та ціна мистецькою таланту

Понеділок, 5 вересня 2016, 11:20
У межах проекту «Метанойя» був презентований документальний фільм, присвячений поету Василю Стусу.
«Метанойя»: призначення поета та ціна мистецькою таланту

Показ фільму, знятого студією «Док. Кіно. Трансформація», був приурочений до роковин смерті поета. 31 рік тому він загинув у таборі при загадкових обставинах. Стрічка стала частиною проекту «Метанойя», які являють собою бесіди про літературу за участі журналіста Володимира Чистиліна та священика Віктора Маринчака.

«Це один з фільмів, які ми робимо в межах проекту «Метанойя», що з грецької перекладається як «абсолютний переворот розуму», – розповів Володимир Чистилін, – ми намагаємося поговорити через літературу про сьогодення. Тобто, ми беремо різні оповідання, романи, конкретних особистостей і через них намагаємося поставити актуальні питання сьогоднішнього часу. А також дати відповіді на них».

У першому фільмі даного циклу була представлена авторська точка зору на особистість Василя Стуса. Тут, зокрема, були порушені питання щодо місця поета в житті суспільства, ціни мистецького таланту, ролі української літератури в совєтській дійсності тощо.  

«Ми хочемо цим фільмом спробувати розвінчати різні міфи та стереотипи, які існують навколо цієї людини, – зазначив Чистилін, – бо, з одного боку, про нього достатньо багато говорять, його видають, але я думаю, що Стуса нам ще потрібно відкрити. Все ще попереду. Українці не знають Стуса. І те, що мене особисто здивувало і трошки обурило, так це ситуація в Харкові. Адже в процесі декомунізації одна з центральних вулиць, а саме вулиця Іванова, носила ім'я Стуса. Але в останній момент хтось його викреслив. І у нас є вулиця Шевельова, Чорновіла, Григоренка, а вулиці Стуса так і немає».

За його словами, того дня в Харкові відбувся мало не єдиний в країні захід, присвячений роковинам смерті поета. Організатори сподіваються, що завдяки таким акціям міська влада прислухається до громадськості і в місті таки з’явиться вулиця імені Василя Стуса.

comments powered by HyperComments