«Бісерне мереживо»: в Харкові відкрилася виставка традиційних прикрас

Юлія Гуш  |  Субота, 4 березня 2017, 14:39
В Харківському художньому музеї - персональна виставка Вікторії Кортневої, присвяченої 75-річчю від її дня народження.
«Бісерне мереживо»: в Харкові відкрилася виставка традиційних прикрас

На виставці представлені традиційні вироби з бісеру самої Вікторії Кортневої, а також доньки Олександри Байдакової та онуки Олександри Баранової.

Загалом, прикрасами з бісеру традиційно оздоблювали народні костюми багатьох країн світу і Україна в цьому плані не є виключенням. Це, в першу чергу були так прикраси, як ґердани, силянки, коміри та крученики. Які, зокрема, представлені в даній експозиції.

«Ця виставка унікальна. В наш час ми губимо багато традицій, – розповіла Ольга Євсєєва завідувачка відділом народного мистецтва Слобожанщини Харківського музею, – і зараз зробити от такі традиційні прикраси, можна сказати, «не можна». Але тим не менш, є люди, які займаються традиційними виробами. Вікторія Сергіївна одна із них. І те, що вона займається саме в’язанням, дозволяє створювати більш багаті роботи. Наприклад, у неї є комірець, який вона зв’язала гачком. Це унікальна робота, яку ніхто не зробив. Вона дуже творча людина. Вона сама розробляє орнаменти та їх виконання. Крім того, вона сама вносити власні нововведення».

Щодо Слобожанщини, то тут бісероплетіння не було традиційним видом народного мистецтва. Тому Вікторія Кортнева присвятила майже 60 років для розвитку цієї галузі. У своїй творчості вона активно використала саме слобожанські мотиви та узори. Загалом, на експозиції представлено 70 виробів.

Свого часу роботи майстрині експонувались на обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках, вони зберігаються в приватних колекціях України, Німеччині, США, Японії Ізраїлі та інших країн.

comments powered by HyperComments