1000 евро за музичний твір - Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Б. Лятошинського

Вівторок, 10 березня 2020, 11:34
Стали відомі переможці першого Всеукраїнського конкурсу молодих композиторів імені Бориса Лятошинського. Конкурс є частиною грандіозного міжнародного фестивалю Kharkiv Music Fest-2020, який відбудеться у Харкові 28 березня – 10 квітня 2020 року.
1000 евро за музичний твір - Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Б. Лятошинського

Цілі конкурсу – розвиток творчості молодих композиторів в Україні, зростання значення цих творів, фахова орієнтація в професійному середовищі молодих митців.

Не дивлячись на те, що конкурс проводився вперше, йому вдалося отримати всеукраїнський масштаб. Твори до розгляду журі надходили з усіх куточків країни: Києва, Одеси, Харкова, Львова тощо.

Крім того, до складу Журі конкурсу увійшли видатні фахівці: Еуґеніуш Кнапік (Катовіце, Польща) – провідний педагог з композиції в Польщі. Вальтер Фельдман (Цюріх, Швейцарія) – понад 10 років був директором Tage für neue Musik Zürich;  співпрацював з такими метрами як П'єр Булез, Карлгайнц Штокгаузен, Філіп Манурі, Луїджі Ноно тощо. Алла Загайкевич (Київ, Україна) – видатний фахівець в сфері акустичної та електронної музики, педагог, Іван Пахота (Харків, Україна) – керівник конкурсу, незалежний експерт.

До розгляду журі було допущено 55 конкурсних робіт, які пройшли технічний відбір і відповідали усім конкурсним вимогам. А саме - 33 партитури у молодшій групі (учасників до 16 років) та 22 партитури у старшій (до 21 року). І в молодшій, і в старшій групі було обрано трьох номінантів, які отримають грошові премії – 1000 та 500 евро відповідно до віку.

У молодшій групі перемогли:

І премія - Лисенко Влада (2004 р.н., м. Одеса)

ІІ премія - Кузнецов Тимур (2006 р.н., м. Київ)

ІІІ премія - Романова Олександра (2007 р.н., м. Одеса)

У старшій групі перемогли:

І премія - Усатенко Владислав (2002 р.н., м. Київ)

ІІ премія - Поплінський Максим (2000 р.н., м. Київ)

ІІІ премія - Бондаренко Ілля (2001 р.н., м. Київ)

Диплом - Пікуш Юрій (1998 р.н., м. Київ)

Окремим рішенням члена журі пана Вальтера Фельдмана присуджено Спеціальну премію, володарем якої став Пікуш Юрій.

«На мою думку, конкурс був дуже добре організований та проходив плавно та коректно. Були подані гарні музичні твори, що зробило судження складним, але цікавим завданням. На жаль, дуже мало композицій було продумано та написано в сучасній ідіомі. Наступного разу я хотів би, щоб майбутні конкурсанти виконували музику в сучасних ідіомах.  Сьогодні молоді люди повинні справді пізнавати музику, яка представляє найновіші тенденції у всьому світі, та яка дозволяє їм відкривати нові музичні світи. Завдання викладачів та професорів – наблизити цю музику до своїх учнів», – коментує Вальтер Фельдман.

Цікавою відмінністю конкурсу було те, що він анонімний – всі роботи подавались під псевдонімами.

«Опрацьовувати заявки і листи конкурсантів, дотримуватися анонімності та прозорості конкурсу, підсумовувати оцінки журі, сповіщати переможцям їх місця – це мої обов’язки як адміністраторки конкурсу. В силу цього, учасники і учасниці стали мені дуже дорогими. Я мала своїх фаворитів, за яких дуже вболівала, – поділилась своїми враженнями адміністраторка конкурсу Людмила Лінник. – Конкурс став для мене черговим відкриттям, адже роботи надходили з усієї України – західноукраїнських обласних центрів і прифронтових територій на Сході, з великих міст і столиці, з крихітних сіл і містечок. Величезне розмаїття і єдність у цьому.  Я переконана, що тут і зараз, на Kharkiv Music Fest Всеукраїнський конкурс молодих композиторів ім. Б. Лятошинського – це творення нової музичної історії України! Чекаю продовження!»

«Переможці нашого конкурсу – світочі української сучасної музики: це унікальні композитори майбутнього українського бомонду. В ході прийому робіт ми трохи панікували, чи Україна може бути багатою на таланти, мистецьки конкурентноспроможною, чи обізнана світовими тенденціями в музичному мистецтві... Якість і кількість отриманих робіт, географія, а також результат роботи членів журі показав, що панікували ми дарма, і твори переможців гідні світових сцен. Започаткування такого конкурсу без найменшого сумніву було влучною ідеєю, а перспектива його продовження незворотня, – розповів Іван Пахота, керівник конкурсу. – Результати проведеного конкурсу говорять, що Міжнародному конкурсу композиторів ім. Б. Лятошинського-2021 бути! Але це вже буде інша історія...»

Твори лауреатів  прозвучать у спеціальному концерті «CALL FOR GENIUS» в рамках фестивалю Kharkiv Music Fest 2020 4 квітня, о 15.00 в Харківській філармонії.

Нагадаємо, що Kharkiv Music Fest 2020 стартує 28 березня та триватиме до 10 квітня.Протягом кількох тижнів на харків’ян чекають концерти зірок класичної музики світового рівня, альтернативна музична програма — джаз-концерт Сергія Давидова, танго-вистава «Exit», лекції для дорослих та просвітницька програма для школярів «Класика для молоді», концерт дитячого симфонічного оркестру, професійні майстер-класи від зарубіжних гостей фестивалю та зустрічі із цікавими особистостями в неформальній атмосфері.

Сайт фестивалю: https://kharkivmusicfest.com/

 

comments powered by HyperComments