Ціна на цукор злетить до небес. Жару піддасть небувалий в Україні дефіцит

Вівторок, 13 жовтня 2009, 13:52
Поточного року Україну чекає небувалий дефіцит цукру, що може спровокувати його подорожчання, яке дозволить виробникам працювати з рентабельністю 10-20%.
чай з цукром

Проте, за даними асоціації «Укрцукор», скористатися вдалими ринковими умовами зуміють небагато компаній — почати сезон змогли лише 42 цукрових заводу замість 119 в 2006-му.

У Мінагрополітіки підрахували, що вони вироблять близько 1.5 млн т, тобто на 500-700 тис. т менше, ніж потребує внутрішній ринок.

До 2006 року українські підприємства стабільно виробляли близько 1.8 млн т цукру щорічно при об'ємі ринку 2-2.2 млн т. За оцінками галузевої асоціації «Укрцукор», цього було досить.
 

Експерти пояснюють, що бракуючі обсяги покривалися за рахунок імпорту і частково контрабанди. А баланс попиту і пропозиції разом із жорстким держрегулюванням дозволяв зберігати відносно невисокі ціни — достатні для роботи, але недостатні для розвитку підприємств.

Ситуація різко змінилася, коли восени 2006 року в Україні був вироблений рекордний об'єм цукру – 2.6 млн т. Із урахуванням перехідних залишків надлишок цукру на внутрішньому ринку склав 1 млн. т. Це привело до того, що ціни впродовж останніх трьох сезонів виявилися недостатніми для рентабельної роботи багатьох підприємств.

Навіть деякі гравці з першої десятки – «Українська продовольча компанія», «Євросервіс», ЮВС – пішли з ринку. По словах цукровиробникіц, почати роботу не змогли і підприємства компанії «Інцукорпром-К».

Протягом останніх трьох років цукру вироблялося менше, ніж споживалося. Тому в нинішньому році перехідних залишків не буде зовсім.
Дефіцит могли б частково компенсувати 260 тис. т імпортного цукру, які Україна погодилася допустити на внутрішній ринок по пільговій ставці імпортного мита в рамках ВТО.

Проте із-за несприятливої світової кон'юнктури цього не відбудеться, упевнені в асоціації «Укрцукор».

У серпні цього року у зв'язку з очікуванням дефіциту цукру в світі поточного маркетингового року у розмірі 6 млн т ціна жовтневих ф'ючерсних контрактів продукту на Лондонській товарній біржі досягла максимального за 20 років значення – 498.7 дол./т, а до початку жовтня вона збільшилася до 586.8 дол./т.

З урахуванням витрат на доставку і переробку в Україні цукор, вироблений з цукру-сирцю, коштуватиме дорожче бурякового, повідомили в асоціації.

Зараз тонна цукру-сирцю в Одесі на умовах CIF коштує 472.2 дол. – з урахуванням витрат на його доставку, переробку, сплату ПДВ навіть при миті 2% оптова ціна на заводі буде не нижча 6.04 тис. грн/т (оптові ціни бурякового цукру на внутрішньому – 4.7-4.8 тис. грн/т).

За словами директора агентства AAA Сергія Налівки, зростання цін на цукор-сирець в світі триватиме до середини 2011 року. Це означає, що ціни на цукор в Україні залишатимуться високими до кінця наступного року.

На зростання цін може вплинути уряд. На початку жовтня в Міністерстві аграрної політики повідомили про плани підвищити мінімальну ціну цукру на 16.6% – до 4.5 тис. грн/т.

Голова ради директорів «Цукрового союзу «Укррос» Олександр Федоренко вважає, що до кінця року в Україні оптові ціни цукру виростуть до 5 тис. грн/т, роздрібні, – до 6-6.5 грн/кг. Він відзначив, що особливо гостро дефіцит відчуватиметься в другій половині 2010 року.

Нагадаємо, в липні 2009 року оптові ціни на цукор на українському ринку стрімко зросли. За останній тиждень липня середня ціна тонни цього продукту збільшилася на 400-600 грн. Причиною літнього подорожчання стали активний експорт, скорочення посівних площ і недовироблення в минулому сезоні.

Нагадаємо також, що в 2009 році експерти прогнозують скорочення кількості цукрових заводів на 50-70% — з 120 «живих» підприємств залишиться тільки 40-60.



 

comments powered by HyperComments