Тариф на тепло рахують за спеціальною формулою, - НКРЕКП

Понеділок, 21 листопада 2016, 14:11
У НКРЕКП пояснили, що тариф на тепло для будинків без лічильників рахують за спеціальною формулою.
Тариф на тепло рахують за спеціальною формулою, - НКРЕКП

Отримані "платіжки" за жовтень неприємно вразили споживачів. Особливо, коли виявилось, що за квартири одного і тогож розміру доведеться платити різні суми. Іноді ці цифри різнилися вдесятеро.  Під час засідання Кабінету міністрів  за помилки при розрахунку вартості за спожите тепло пригрозили кримінальними провадженнями. Тепловики пояснюють, що ніяких помилок в розрахунках немає.

"Ніякої помилки чи некоректності нарахувань немає", – цитує "ТСН" слова комерційного директора "Київенерго" Євгена Бушмана.

Він пояснює: споживачам, у яких немає лічильника тепла, тариф порахували за затвердженою Кабміном формулою.

Формулу ще торік народив національний регулятор ринку комунальних послуг – Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Для того, щоб споживачі, яким ще не встановили лічильник (а таких в Україні 40%) – не переплачували. Тобто формула мала замінити лічильник і за ідеєю давати мінімальну похибку. Головне у розрахунках – кількість днів опалення і погода.

"Комісія тоді ініціювала постанову уряду, яка дозволяє для будинків без обліку наблизити розрахунок до реального відпуску", – пояснює керівник НКРЕКП Дмитро Вовк. - Якщо температура холодніша, всі ми розуміємо, що витрачається більше газу, і тоді нарахування будуть більші".

Нагадаємо, комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" розповіло про проведені в жовтні 2016 року нарахуваннях за послугу з централізованого опалення мешканцям міста, у яких в квартирах і на вводах у багатоквартирний будинок не встановлені засоби обліку теплової енергії.

За даними тепловиків, механізм проведення нарахувань споживачам, у яких відсутні засоби обліку теплової енергії, встановлений «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630.

Тобто, при проведенні нарахувань враховуються відхилення фактичної температури зовнішнього повітря і тривалості опалювального сезону від нормативних показників, які враховані при розрахунку тарифів на послуги з централізованого опалення, в порядку, визначеному п.п.40-48 вищеозначених правил.

Тепловики навели приклад розрахунку суми оплати за централізоване опалення за жовтень 2016 року для жителів м Харкова: "Площа квартири 31,9 м2, опалення було включено з 15 жовтня. Середня фактична температура за 17 днів подачі +2,1 оС. Закладено в тарифі в жовтні місяці: кількість днів подачі - 18 і середня температура за ці дні - +7,5 оС. Сума нарахувань = 31,90 * 32,14 * (18-2,1) / (18-7,5) * (17/18) * (17/31) = 804,10 грн."

 

comments powered by HyperComments