Сир подорожчає до 180 грн за кіло

Вівторок, 21 березня 2017, 11:03
Незважаючи на низьку купівельну спроможність українців, виробники не збираються продавати сир дешево
Сир подорожчає до 180 грн за кіло

Українці виявились не готові платити за тверді сири вітчизняного виробництва за ціною, яка піднялась останнім часом до 155-165 грн.

Але виробники продукту готують чергове подорожчання, повідомляє "Апостроф".

Сповільнювати цінову динаміку вони не планують, незважаючи на зниження купівельної спроможності. За словами виконавчого директора ПАТ "Дубномолоко" Олега Волошина, в кінці березня на прилавки магазинів повинен потрапити товар за новими цінами - близько 180 грн/кг.

Причин кілька. По-перше, збільшилась собівартість виробництва та рекордно підскочила ціна молока-сировини минулої зими. По-друге, через відмову еокномічних стосунків з Росією стався перерозподіл експортних ринків збуту з пониженням: за чотири роки експорт продукту впав у 8,5 разів.

"Конкуренція на ринку сиру найжорстокіша, але без можливості збуту своєї продукції в РФ виживуть не всі. Половина виробників давно вже дихає на ладан, а з нинішніми цінами на український сир польські виробники незабаром прикінчать вітчизняних слабаків", - попереджає співвласник Milk Service Євген Голуб.

Серед причин деякого занепаду сирної галузі фахівці називають відсутність державної підтримки. Зростання цін на сире молоко припав на осінь. Деякі тваринники розповіли, що за допомогою підвищення постаралися підстрахувати себе від непродуманості нового механізму дотацій, який їм запропонували цього року замість скасування пільг зі сплати ПДВ. Адже до 2017 р виробники від реалізації молока мали до 3 млрд грн ПДВ, які до бюджету не сплачувались.

Багато дрібних господарства від тваринництва в цьому році відмовляться. А це додатково погіршує ситуацію з сироварінням в Україні. Отже, ціна таки зростатиме.

Раніше повідомлялося, що будуть дорожчати такі молочні продукти, як масло та йогурт.

У сілчні спеціалісти ДП "Харківстандартметрологія" провели експертизу семи видів твердого сиру.

comments powered by HyperComments