Антимонопольний комітет намагається з'ясувати причини зростання цін на курятину

Четвер, 7 вересня 2017, 10:17
Права заборонити підвищення цін у держоргану немає
Антимонопольний комітет намагається з'ясувати причини зростання цін на курятину

Але Антимонопольний комітет України звернувся до виробників м’яса курятини та представників роздрібної торгівлі з офіційним запитом про надання інформації, що стосується причин зростання цін на м’ясо куряче. За результатами перевірки такої інформації, якщо підтвердиться необґрунтованість підняття цін та ознаки вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, то Комітетом будуть здійснюватися подальші процесуальні дії з метою припинення порушення, - повідомляє «Справжня Варта»

Відносно самої ситуації, яка склалася на цьому ринку, то, як вважають у Мінагрополітики, відомство не вбачає дефіциту м’ясної продукції загалом, та м’яса курятини зокрема, на вітчизняному ринку, додаючи також, що прогнозний рівень споживання у абсолютних величинах м’ясної продукції на душу населення збільшився з 51 кг (за 2016) до 53 кг (у 2017 році). Разом з тим відсоткова частка споживання м’яса птиці (зокрема, курятини) збільшилась через загальне зниження купівельної спроможності населення.

На нараді в АМКУ відзначалося, що акупівельна ціна на м’ясо курятини впродовж останніх двох місяців зросла в середньому на 25%. За словами представників роздрібних мереж, причиною здорожчання курятини є стрімке зростання попиту споживачів, які перейшли від купівлі червоних типів м’яса (свинини та яловичини) до більш доступного продукту. Ціна на червоне м’ясо в свою чергу зросла, зокрема, через спалах АЧС по всій території України, в результаті якої значна кількість виробників була змушена скоротити поголів’я.

Як заявив голова комітету, до компетенції відомства не входить процес регулювання ціни на товари, впливу на комерційну стратегію підприємств, адміністративно орієнтуючи їх на пріоритетність наповнення товарами внутрішнього ринку. Діяльність АМКУ полягає у виявленні і припиненні порушень законодавства про захист економічної конкуренції. При цьому всі, хто мають докази порушення на ринку м’яса курятини, можуть вже зараз надати їх до АМКУ.

Як раніше писала «Справжня Варта», курятина наздоганяє за ціною свинину.

В той же час у Естонії його можна купити по 94,6 грн., у Польщі – 96,5 грн., тобто дешевше ніж в нашій країні. В Румунії філе обійдеться у 108,3 грн., в Угорщині у 115,1 грн. за кілограм.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments