Замість традиційних яблук українцям пропонують переходити на дешевші банани

Четвер, 7 вересня 2017, 15:09
Виробництво яблук в Україні скоротилося на 7% і це ще не нижня межа
Замість традиційних яблук українцям пропонують переходити на дешевші банани

Причини - негода і небажання виробників вирощувати більш затратні преміум-сорти, - повідомляє «Справжня Варта»

При цьому зменшення яблучних врожаїв спостерігається не тільки у нашій країні, але і в странах Європи. Головним же ринком збуту української продукції залишається Білорусь.

Про це шла мова в Києві на міжнародній конференції «Яблучний бізнес України-2017», організатором якої виступив проект «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

«У минулому сезоні погодні катаклізми були одним з головних факторів, які найбільше вплинули на розвиток сектора, - говорить Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти». - Через негоду виробництво яблука в Україні скоротилося на 7%. Крім того, через підвищену вологість багато фермерів повідомляли про масове поширення парші, що вкрай негативно позначалося на якості фруктів. Більш того, нашим виробникам довелося пройти і серйозне випробування на витримку і міцність, оскільки в першу половину сезону на ринку спостерігалася стійка стагнація. У підсумку заробити змогли тільки ті виробники, які не піддалися розпачу і продавали яблуко в другій половині сезону ».

За словами експерта, в новому сезоні Небесна канцелярія також не пестила українських аграріїв. В результаті виробництво яблука в Україні може скоротитися на 10% і впасти до одного з найнижчих показників за всі роки незалежності країни.

Відповідно зростають і ціни.

Пік сезону в Україні ще попереду, вважають аналітики. "В Україні сорт" Гала "коштував рік тому 7-9 грн/кг, а зараз 9-10 грн/кг на оптових ринках. Але поступово, як і рік тому, з початком сезону збору врожаю ціна стала падати. Якщо в середині липня ціна на яблука доходила до 17 грн/кг в опті, то зараз це 10-12 грн/кг. Зростає пропозиція. Є літні сорти, що не зберігаються, а тому надходять відразу на продаж. Так, їх менше, ніж рік тому, але все одно пропозиція збільшується", – розповіла експерт з плодово-овочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За її словами, нестандартна ситуація може початися після збору зимових сортів яблук. В Європі їх мало, тому конкуренція з боку польських яблук буде нижче. А наші фермери захочуть скористатися моментом, щоб заробити. Тому в другій половині сезону, в жовтні-листопаді, можливий ціновий стрибок.

Яким саме буде це зростання, експерти не беруться прогнозувати.

Як відзначає видання agronews, на тлі яблук, що дорожчають, набагато привабливіше виглядають цінові перспективи бананів. За даними "Інфо-Шувар", наприкінці серпня ящик бананів в ЄС коштував приблизно на 2,3-3 євродешевше, ніж рік тому. На оптових ринках в Україні за кіло бананів просять 22 грн.

Як раніше писала «Справжня Варта», Антимонопольний комітет намагається з'ясувати причини зростання цін на курятину.

Права заборонити підвищення цін у держоргану немає.

Нагадаємо, що курятина наздоганяє за ціною свинину.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments