Яким є стан хірургії хребта на Харківщині: наукові досягнення, патології і статистика

Жанна Титаренко  |  Четвер, 7 квітня 2011, 17:34
90% людей протягом життя відчувають біль у спині. Але в деяких випадках патології хребта загрожують інвалідністю, і, навіть, смертю, оскільки всередині хребта міститься спинний мозок і через значне викривлення порушуються його функції, відбувається деформація легень, судин тощо. Чому виникає ідеопатичний сколіоз науці ще не відомо. І значна частина операцій на хребті проводиться саме через сколіоз.
Яким є стан хірургії хребта на Харківщині: наукові досягнення, патології і статистика

Про це та інше під час прес-конференції розповів Президент Української Асоціації хірургії хребта, заступник директора ГП «Інститут патології хребта ім. Сітенка» Володимир Радченко.

За словами пана Володимира, в інституті ім. Сітенка, щороку в кінці травня проводиться міжнародний симпозіум, на який приїздять хірурги з Європи та США. Завдяки міжнародній співпраці лікарів, значно удосконалилися корсети для хворих сколіозом. Їх уже виготовляють не з металу, а з пластику. Вони є значно легшими і зручнішими для пацієнтів.

Володимир Радченко зазначив, що впроваджувати сучасні корсети в Україні допомагав французький медик Жак Шено. Він особисто приїздив до Харкова, показував як підбирати корсети, як їх вдягати на хворого. Жак Шено сертифікував цю справу в Україні, тому корсети стали доступними для більшості хворих.

 Нині наукові досягнення впроваджуються в хірургічні імплантати для хребта. Хірургічні імплантати, простою мовою кажучи, - це набір спеціальних шурупів і гвинтиків, які зазвичай встановлюють людині всередину хребта на все життя. Після видалення імплантатів спостерігається деформація хребта, тому такі операції практикуються дуже мало. Вартість одного набору імплантатів сягає від 1,5 до 6 тисяч доларів. Новинкою у цьому напрямку є спеціальні оболонки імплантатів, які протидіють відторгненню імплантатів та запалення хребта.

Нині такі оболонки випробовують на тваринах, але хірурги вірять у те, що в недалекому майбутньому така технологія буде успішно впроваджена на благо людей. 

Одна операція на хребті, за словами Володимира Радченка, триває від 4 до 12 годин. Пацієнтами є люди віком від 2 до 86 років. Через хворобу сколіозу у Харкові протягом 2010 року було прооперовано 120 дітей. 800 операцій з різних патологій хребта було зроблено дорослим. Найбільше дитячих операцій припадає на підлітків 14-15 років, оскільки в такому віці можна ставити імплантати хребта. Імплантати хребта, які збільшуються під час росту дитини встановлюються дуже складно, значно менше застосовуються на практиці і тому зазвичай обирають сталі конструкції.

Володимир Радченко протягом минулого року зробив 377 операцій на хребтах. Дітей у Харківській області оперує лише 3 хірурги. Спеціалістів, які б могли здійснювати такі операції в Україні і Харкові бракує. За словами Володимира Радченка, кваліфікований ортопед має додатково навчатися щонайменше 7 років, і лише після такого детального вивчення цієї справи, хірург може робити операцію на хребті.

 Крім гострої нестачі фінансових ресурсів та спеціалістів, Володимир Радченко нагадав іще про кілька проблем: «В Україні ніде не оперують хворих на туберкульоз хребта. Таких пацієнтів після надання мінімальної медичної допомоги відправляють додому, де вони потихеньку стають лежачими хворими і помирають»,- сказав Володимир Радченко.  Володимир Радченко вважає, що для таких людей повинна бути окрема лікарня.

comments powered by HyperComments